Bolas (peilis)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bolas ir jo makštis
Luzono salos bolas ir jo makštis
Du Luzono salos bolai ir jo makštys

Bolas, bolo (angl. bolo) – mačetės tipo stambus peilis, būdingas Filipinams (tokius peilius naudoja ir Indonezijoje). Bolais vadina ir trumpus tokios formos peilius.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bolui būdinga „jataganiška“ („antikardiška“) išvaizda – jo išilginė ašis užlenkta į priekį, o rankena turi priekin palinkusios galvutės formos buoželę. Filipiniškiems bolams būdingos kietmedžio kriaunos ant plačios įkotės.

Tą išilginės ašies lenktumą užtikrina trys elementai:

  • priekin lenkta vienodo pločio geležtė
  • tiesi geležtė, kuri link smaigalio praplatėja, todėl ašmenys būna lenkti į priekį
  • rankenos apatinė dalis lenkta į priekį.

Šie lenktumo elementai gali būti panaudoti bet kurioje kombinacijoje:

Ties smaigaliu praplatėjusi geležtė paslenka pirmyn masės centrą, todėl bolas labiau tinka kapojimui. Vadinamieji džiunglių bolai (angl. jungle bolo; tagaloge itak) labiau pritaikyti kautynėms, todėl jų geležtės būna ilgesnės ir siauresnės.

Bolo naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinė bolo paskirtis yra kapoti augalus - tiek žemės ūkyje (pvz., kertant cukranendres), tiek pravalant takus džiunglėse.

Bolus naudojo ir kaip ginklus priešinantis kolonizatoriams (pvz., Filipinų-JAV kare 1899-1902 m.). Bolai buvo mėgstamas pasipriešinimo kovotojų ginklas. Todėl bolas yra tradicinis ginklas Filipinų kovos menuose.

Bolai populiarūs ir JAV (matyt, nuo to karo laikų). XX a. pradžioje bolai buvo JAV kariuomenės ginkluotės dalis. Pvz., M1913 Bolo Knife [4] Archyvuota kopija 2007-09-28 iš Wayback Machine projekto., US Army Bolo Knife M1917 [5].

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]