Boeing VC-25

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Boeing VC-25
Tipas Prezidentinis oro laineris
Gamintojas Boeing Commercial Airplanes
Pirmas skrydis 1987 m. gegužės 16 d.
Pradėtas naudoti 1990 m. rugpjūčio 23 d.
Būsena naudojamas
Pagrindiniai naudotojai Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos
Pagaminta vnt. 2
Vieneto kaina 325 mln. JAV dolerių
Prototipas 747-200

Boeing VC-25 – karinė lainerio 747-200 versija, kurią naudoja Jungtinių Valstijų karinės oro pajėgos JAV prezidento kelionėms. Prezidento kelionės metu orlaivis naudoja šaukinį Air Force One.

Šio modelio lėktuvų buvo pagaminta tik 2 vnt. Lėktuvų registracijos numeriai N28000 ir N29000. Šis lėktuvas kartu su Marine One sraigtasparniu yra vienintelės JAV prezidento oro transporto priemonės.

Orlaivio gamyba buvo baigta 1986 m., o kitais metais jis jau atliko pirmuosius skrydžius. Prie orlaivio vidaus dizaino prisidėjo tuometinio JAV prezidento Ronald Reagan žmona Nancy Reagan.

Apatinė orlaivio dalis skirta bagažui ir maisto atsargoms gabenti. Pagrindinė keleivių vieta yra antrame aukšte. Iš viso yra trys įėjimai, du apatinėje dalyje, vienas – pagrindinėje. Pastaroji skirta prezidentui, o kitos likusiems keleiviams.

Pagrindinė priekinė orlaivio dalis vadinama lėktuvo Baltaisiais rūmais. Esant reikalui yra galimybė prezidentui būnant lėktuve tiesiogiai kreiptis į gyventojus. Ši priemonė buvo pridėta po 2001 m. rugsėjo 11 d. atakų (tą kartą lėktuvas turėjo leistis Barksdeilo karinėje oro bazėje, kad prezidentas George W. Bush galėtų kreiptis į tautiečius).

Lėktuve yra visa pagrindinė medicininės priežiūros įranga, kiekviename skrydyje dalyvauja daktaras ir seselė. Maistas patiekiamas dvejose salėse, kurios talpina iki 100 žmonių.[1]

Lėktuvas gali be sustojimo nuskristi 12600 km, taip pat yra galimybė ore pasipildyti kuru. Orlaivyje gali apsigyventi iki 70 keleivių.

2009 m. buvo pranešta apie planus pakeisti šiuos du orlaivius naujesniais ir tobulesniais variantais. Planuojama naujuosius lėktuvus pradėti naudoti 2017 ir 2019 m.[2] Naujuosius orlaivius siekia tiekti Boeing kompanija ir siūlo savo 747-8 modelius.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]