Bišešvaras Koirala

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bišešvaras Koirala 1951 metais

Bišešvaras Prasadas Koirala (angl. Bishweshwar Prasad Koirala, 1914 m. Biratnagare – 1982 m. liepos 21 d. Katmandu) – Nepalo rašytojas ir politinis veikėjas. Nepalo opozicijos lyderio Sušilio Koiralos tėvas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tėvas Krišna Prasadas Koirala, vienas iš Mahatmos Gandžio pasekėjų, mirė Nepalo kalėjime. Šeima 19171929 m. gyveno emigracijoje Indijoje. Bišešvaras studijavo ekonomiką, literatūrą ir teisę Banaro Hindu universitete, 1937 m. apgynė teisės disertaciją Kalkutos universitete. Dirbo juristu Dardžilinge, 19421944 m. britų kariuomenės buvo internuotas Danbado stovykloje.

Nuo 1934 m. Indijos Kongreso partijos narys, 1947 m. su indų pagalba įkūrė „Nepalo socialistinį nacionalinį kongresą“ – nuo 1950 m. Nepalo kongreso partija (NCP), Nepalo kongreso pirmininkas. 1947 m. grįžęs namo į Biratnagarą buvo suimtas ir metus kalėjo. 1949 m. vėl suimtas, bet po 27 dienų bado streiko, masinių liaudies protesto demonstracijų ir Indijos ministro pirmininko Džavaharlalo Neru įsikišimo buvo paleistas.

1951 m. vadovavo ginkluotai revoliucijai, nuvertusiai Ranų dinastiją. Tačiau žymių demokratinių permainų pasiekti nepavyko dėl kitų partijų pasipriešinimo. Karaliumi išrinktas Mahendra 1959 m. paskelbė parlamento rinkimus, kuriuose NCP gavo du trečdalius mandatų žemutiniuose rūmuose. Koirala, paskirtas ministru pirmininku, pirmiausia pasistengė išspręsti teritorinius ginčus su Kinija ir Indija. Tačiau, kai buvo pabandyta apriboti išsikerojusios biurokratijos galias, Mahendra brutaliai sustabdė konstitucijos galiojimą, paleido parlamentą, o vyriausybę pasodino į kalėjimą.

1972 m. sostą paveldėjęs naujasis karalius Bihendra, nors ir buvo baigęs mokslus Anglijoje ir JAV, pirmiausia taip pat pasistengė Koiralą uždaryti į kalėjimą, kai tik jis grįžo iš užsienio 1976 m. ir paleido tik įsikišus JAV. Tačiau 1977 m. grįžęs iš JAV jis vėl buvo suimtas. Jam pavyko karalių įtikinti surengti referendumą dėl Nepalo politinės sistemos, tačiau Bihendrai atsisakius gilinti reformas, NCP boikotavo 1981 m. parlamento rinkimus. Liaudis Koiralą palaikė tūkstantiniais mitingais, tačiau paaštrėjus ligai, 1982 m. jis mirė. Jo laidotuvėse dalyvavo daugiau, kaip pusė milijono žmonių.

Koiralos grožinės ir istorinės knygos iki šiol populiarios Nepale ir kituose kraštuose, nes jis rašė hindi, bengali, nepali, anglų, prancūzų, rusų, vokiečių kalbomis.