Bellingcat

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bellingcat
URLbellingcat.com
TipasAtvirųjų šaltinių žvalgyba
Kalba(-os)anglų, rusų
SavininkasElliot Higgins
Startavo2014

Bellingcat (stilizuotai bell¿ngcat) – tiriamosios žurnalistikos svetainė, kurios specializacija yra faktų tikrinimas ir atvirųjų šaltinių žvalgyba. Ją 2014 m. liepos mėn. ikūrė britų žurnalistas ir buvęs tinklaraštininkas Eliot Higgins [1]. Bellingcat publikuoja informaciją apie karinius konfliktus, žmonių teisių pažeidimus, kriminalinio pasaulio atstovus. Puslapio istorija prasidėjo nuo tyrimo apie naudojamus ginklus Sirijos pilietiniame kare.

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bellingcat pavadinimas kilo iš fabulos „Belling the cat“. Tai yra pasakojimas apie peles, kurios susirinkusios bando surasti išeitį dėl nuolatinės katino keliamos grėsmės. Viena iš pelių pasiūlė katinui ant kaklo uždėti varpą, kuris skleisdamas garsą perspėtų. Su šiuo pasiūlymu sutiko visos pelės, tačiau vienai iš pelių paklausus, kas bus savanoris ir tai padarys, pasigirdo daugybė įvairių priežasčių, kodėl daugelis negali to padaryti. Šis pasakojimas yra skirtas pamokyti išminties ir parodyti, jog yra svarbu ne tik parengti planą ir gauti rezultatus, o jį įvykdyti [2].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2012 m. Eliotas Higinsas buvo atleistas iš administratoriaus pareigų ne pelno siekiančioje organizacijoje padedančioje surasti namus prieglobsčio ieškotojams.[3]. Savo, kaip nepriklausomo žurnalisto, karjerą pradėjo pasislėpęs už pseudonimo Brown Moses [4]. Eliotas Higinsas peržiūrėjo tūkstančius vaizdo klipų, susijusių su Sirijos pilietiniu karu, bei rinko informaciją apie Sirijoje vykstančiame kare naudojamus ginklus. Išsamiai išanalizavus surinktus įrodymus Eliotas Higinsas galėjo demonstruoti, jog Sirijoje vyraujantis režimas naudoja uždraustus kasetinius ginklus[5] ir cheminius ginklus [6].

Pirmasis didelis Bellingcat nagrinėtas įvykis yra Malaizijos orlaivio MH17 numušimas Rusijos okupuotame Donbaso regione. Šis tyrimas buvo atliktas savanorių pagalba.

2013 m. Kristyan Benedict, kampanijos „Amnesty Internation“ vadovas žurnalui „The New Yorker“ pasakė, kad daugelis organizacijų turi analitikus, kurie atlieka panašius tyrimus kaip Elliot Higgins, tačiau Elliot Higgins buvo greitesnis už daugelį tokio pobūdžio komandų [7].

2014 m. Elliot Higgins įkūrė Bellingcat platformą, kuriai paramą pradėjo rinkti „Kickstarter“ platformoje. Pagrindinis tikslas buvo surinkti 47 000 svarų sterlingų. Tačiau šis tikslas buvo viršytas – buvo suaukota 50 891 svarų [8].

2015 m. Bellingcat per daugiau nei vieną valandą surinko reikiamą 800 svarų sumą, kad galėtų įrodyti, jog būtent rusų gamybos raketa numušė Malaizijos orlaivį MH17. Ši suma buvo paaukota 34 asmenų.[9]

2016 m. parama buvo gauta iš „Google Digital News Initiative“. Suteikta pinigų suma nėra žinoma [10][11]. Tais pačiais 2016 m. pinigai buvo gauti iš olandų finansuotojo, žinomo kaip Adessium. Suteikta pinigų suma viešai nėra žinoma [12].

2017 m. buvo pradėta antroji „Kickstarter“ kampanija. Jos metu buvo surinkta 68 557 svarai. Šią sumą paaukojo 1595 asmenys [13][14].

2019 m. Bellingcat laimėjo 500 000 eurų loterijoje „Dutch Postcodeloterij”, vykstančioje Nyderlanduose. Gauti pinigai panaudoti naujo ofiso statybai Hagoje [15].

2019 m. Bellingcat pilnu etatu dirba 17 darbuotojų įskaitant įkūrėją Elliot Higgins [16].

Svarbūs straipsniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MH17 orlaivio numušimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MH17 skridimo trajektorija

2014 m. liepos 17 d. buvo numuštas „Malaysia Airlines“ laineris MH17. Orlaivis buvo susprogdintas ore virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Visi lėktuve skridę 298 žmonės žuvo [17]. Nyderlandų institucija Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), kuriai pavestas katastrofos tyrimas, rugsėjo 9 d. išleido pirmąsias išvadas, pagal kurias priekinė lėktuvo dalis buvo pažeista daugybės „dideliu greičiu judėjusių objektų“. Pagal šiuos pažeidimus tikėtina, kad lėktuvas sudužo ore. Techninių gedimų ar pilotų klaidų požymių nustatyta nebuvo.

Buvo teigiama, jog 10 kilometrų aukštyje skriejantį orlaivį numušė nuo žemės paleistą žemė-oras tipo raketą BUK. Dėl šio išpuolio buvo kaltinami prorusiški separatistai. JAV žvalgyba patvirtino šį teiginį, tačiau negalėjo rasti duomenų, kas yra atsakingas už šį išpuolį [18]. 2014 m. rugsėjo 8 d. Bellingcat paviešino įrodymus, kurie parodo, jog MH17 buvo numuštas naudojant rusišką BUK sistemą. Tai padėjo įrodyti vietinių rusų nuotraukos, kurios buvo padarytos Belgorodo mieste. BUK įrenginys buvo atpažintas pagal baltas žymes kairėje pusėje ir pagal identifikacinio numerio raštą. 2015 m. birželį Bellingcat surado įrodymų, jog Rusija naudojo Adobe Photoshop programinę įrangą, kad suklastotų palydovo parodymus susijusius su MH17 parodymais [19][20]. 2019 m. birželio 19 d. Bellingcat puslapis paskelbė separatistų, kurie įtariamai yra susiję su lainerio numušimu, vardus ir pavardes [21] .

Sirijos pilietinis karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sirijos pilietinio karo žemėlapis

Sirijos pilietinis karas yra tebevykstantis karinis konfliktas tarp vyriausybės ir įvairių oponuojančių pajėgų. Pilietinio karo ištakos buvo taikūs protestai 2011 m. pradžioje, kuriuos paskatino Arabų pavasaris. Sirijos vyriausybei protestus ėmus malšinti jėga, taikus pasipriešinimas peraugo į ginkluotą konfliktą. Kare dalyvauja Sirijos vyriausybė, Sirijos arabų sukilėlių aljansas, Kurdų kovotojai, Islamo radikalai (įskaitant Al-Qeada) ir Islamo Valstybė. Konfliktui tęsiantis didelę reikšmę įgijo užsienio šalys, kurios kovojančioms šalims tiekia ginklus ir finansavimą. Konflikto eigoje šalyje ėmė didėti užsienio savanorių ir samdinių skaičius. Pirminis opozicijos tikslas – Sirijos demokratizacija – prarado reikšmę, o jį pakeitė etniniai ir religiniai atskirų organizacijų motyvai [22].

Bellingcat indėlis į Sirijos pilietinio karo faktų viešinimą prasidėjo nuo informacijos apie cheminio ginklo panaudojimą prieš Sirijos piliečius 2014 m. Pradėjus analizuoti surinktą medžiagą iš vietinių šaltinių, kuriose buvo matoma chloro cilindrų dalys [23]. 2016 m. birželį Bellingcat paviešino informaciją, jog Bašaro al-Asado vyriausybė prieš sukilėlius naudoja uždraustus kasetinius ginklus ir taip pažeidžia kasetinių šaudmenų konvenciją, pasirašytą 2008 m. Turimos Bellingcat nuotraukos parodė, jog naudojama amunicija yra identiška Rusijos kariuomenės naudojamai amunicijai [24][25]. 2018 m. kovo mėnesį Bellingcat apskaičiavo, jog nuo Sirijos pilietinio karo pradžios Sirijos vyriausybė prarado mažiausiai 2322 šarvuotąsias transporto priemones [26]. 2019 m. rugsėjį Bellingcat paviešino informaciją apie Rusų gamybos M4000 chemines bombas, naudotas Sirijos Vyriausybės vadovaujamų pajėgų. Remiantis M4000 cheminės bombos schema, kurią paskelbė Rusijos Federacijos atstovai, buvo pastebėti panašumai su 2013 m. Sirijoje panaudota chemine bomba ir tapo akivaizdu, jog Rusijos Federacija ir Sirijos Vyriausybė pažeidinėja Tarptautinę cheminio ginklo konvenciją, pasirašytą 1993 m [27].

Skripalių apnuodijimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Namai, kuriuose gyveno Skripaliai

Sergejus Skripalis ir jo duktė Julija Skripal 2018 m. kovo 4 d. buvo apnuodyti ir rasti be sąmonės Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste. Skripaliai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), kuri buvo sukurta Sovietų Sąjungoje. Bellingcat netrukus pareiškė, jog vienas iš įtariamųjų yra GRU pulkininkas Anatolijus Chepiga. Kitas įtariamasis yra Aleksandras Miškinis, taip pat GRU pulkininkas. 2019 m. Bellingcat nustatė ir trečiąjį įtariamąjį – aukšto rango Rusijos karinės žvalgybos pareigūną Denisą Sergejevą. Anot Bellingcat, D. Sergejevas, veikdamas tarptautiniu mastu naudojosi slapyvardžiu Sergejus Fedotovas. Tinklalapis skelbė, kad pasą S. Fedotovo vardu išdavė ta pati įstaiga Maskvoje, kuri išdavė padirbtus pasus kitiems GRU agentams, tarp kurių – A. Petrovas ir R. Boširovas [28].

Teroro aktas Kraistčerče[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po įvykusio teroro akto Kraistčere esančioje Al Noor mečetėje per penktadienio pamaldas ir Linvudo musulmonų centre. Bellingcat paviešino informaciją, jog šio teroristinio akto planuotojas naudojosi 8chan’s /pol/ board forumais, kuriuose dalinosi mintimis apie rengiama išpuolį [29].

Žudynės Kamerūne[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bellingcat prisidėjo prie BBC „Africa Eye“ tyrimo ir suteikė naudingos informacijos apie Kamerūno armijos nužudytas dvi moteris ir jų vaikus. Paviešinus šio tyrimo rezultatus, Jungtinės Amerikos Valstijos atsisakė suteikti Kamerūno armijai 17 milijonų dolerių finansavimą. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, smerkiančią vyriausybės pajėgų atliktus kankinimus, piliečių grobimus, žudymus [30].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Contributors - bellingcat. (2014). Nuoroda tikrinta from bellingcat website: https://www.bellingcat.com/contributors/
  2. To bell the cat. (2019). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from TheFreeDictionary.com website: https://www.thefreedictionary.com/To+bell+the+cat
  3. Patrick Radden Keefe. (2014, March 29). The blogger who tracks Syrian rockets from his sofa. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Telegraph.co.uk website: https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10730163/The-blogger-who-tracks-Syrian-rockets-from-his-sofa.html
  4. Eliot Higgins. (2012). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Festival Internazionale del Giornalismo website: https://www.journalismfestival.com/speaker/eliot-higgins
  5. Report: Syria Only Country Using Banned Cluster Munitions. (2019). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Voice of America website: https://www.voanews.com/middle-east/report-syria-only-country-using-banned-cluster-munitions
  6. New, in. (2019, September 26). Assad regime used chlorine as a chemical weapon, says US. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from the Guardian website: https://www.theguardian.com/world/2019/sep/26/syria-assad-chlorine-chemical-weapon
  7. Patrick Radden Keefe. (2017). Rocket Man. Nuoroda tikrinta from The New Yorker website: https://www.newyorker.com/magazine/2013/11/25/rocket-man-2
  8. Bellingcat, for and by citizen investigative journalists. (2014, October 17). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Kickstarter website: https://www.kickstarter.com/projects/1278239551/bellingcat
  9. http://throughcracks.com/russian-military-mh17-bellingcat/ Archyvuota kopija 2019-11-09 iš Wayback Machine projekto.
  10. admin. (2016). So how is Bellingcat funded? | What happened to flight MH17? Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Whathappenedtoflightmh17.com website: http://www.whathappenedtoflightmh17.com/so-how-is-bellingcat-funded/ Archyvuota kopija 2019-11-27 iš Wayback Machine projekto.
  11. GIJN. (2016, November 23). Europe’s Investigative Journalists Get Boost from Google DNI Fund - Global Investigative Journalism Network. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Global Investigative Journalism Network website: https://gijn.org/2016/11/23/europes-investigative-journalists-get-boost-from-google-dni-fund/
  12. admin. (2016). So how is Bellingcat funded? | What happened to flight MH17? Nuoroda tikrinta from Whathappenedtoflightmh17.com website: http://www.whathappenedtoflightmh17.com/so-how-is-bellingcat-funded/ Archyvuota kopija 2019-11-27 iš Wayback Machine projekto.
  13. Bellingcat: the home of online investigations. (2017, September 4). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Kickstarter website: https://www.kickstarter.com/projects/1278239551/bellingcat-the-home-of-online-investigations
  14. admin. (2016). So how is Bellingcat funded? | What happened to flight MH17? Nuoroda tikrinta from Whathappenedtoflightmh17.com website: http://www.whathappenedtoflightmh17.com/so-how-is-bellingcat-funded/ Archyvuota kopija 2019-11-27 iš Wayback Machine projekto.
  15. Privacy settings. (2019). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Www.ad.nl website: https://www.ad.nl/den-haag/bellingcat-krijgt-vijf-ton-voor-kantoor-in-den-haag~ac382c66/
  16. Muhammad Idrees Ahmad. (2019). Bellingcat and How Open Source Reinvented Investigative Journalism. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from The New York Review of Books website: https://www.nybooks.com/daily/2019/06/10/bellingcat-and-how-open-source-reinvented-investigative-journalism/
  17. BNS: Naujiena. (2019). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Www.bns.lt website: https://www.bns.lt/topic/1912/news/58711949/
  18. Zverev, A. (2014, July 17). Malaysian airliner downed in Ukraine war zone, 295 dead. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from U.S. website: https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-airplane/malaysian-airliner-downed-in-ukraine-war-zone-295-dead-idUSKBN0FM22N20140717
  19. How to Find Historical Imagery of Russia’s Faked Satellite Photos - bellingcat. (2015, May 31). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from bellingcat website: https://www.bellingcat.com/resources/how-tos/2015/05/31/how-to-find-historical-imagery-of-russias-faked-satellite-photos/comment-page-3/
  20. Bidder, B. (2015, June 4). “Bellingcat Report Doesn’t Prove Anything”: Expert Criticizes Allegations of Russian MH17 Manipulation. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from SPIEGEL ONLINE website: https://www.spiegel.de/international/world/expert-criticizes-allegations-of-russian-mh17-manipulation-a-1037125.html
  21. Identifying the Separatists Linked to the Downing of MH17 - bellingcat. (2019, June 19). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from bellingcat website: https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/06/19/identifying-the-separatists-linked-to-the-downing-of-mh17/
  22. Jazeera, A. (2018, February 21). Syria’s civil war explained from the beginning. Nuoroda tikrinta from Aljazeera.com website: https://www.aljazeera.com/news/2016/05/syria-civil-war-explained-160505084119966.html
  23. Hume, T. (2019, September 27). Bashar Assad Is Getting a Slap on the Wrist for His Latest Chemical Weapons Attack. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Vice website: https://www.vice.com/en_us/article/3kxpwb/bashar-al-assad-is-getting-a-slap-on-the-wrist-for-his-latest-chemical-weapons-attack
  24. Agencies. (2013, March 17). Assad accused of using more cluster bombs. Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from The National website: https://www.thenational.ae/world/mena/assad-accused-of-using-more-cluster-bombs-1.286774
  25. Cluster Bombs Used in Talbiseh, Homs, Match Type Seen at Russia’s Syrian Airbase - bellingcat. (2016, February 8). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from bellingcat website: https://www.bellingcat.com/news/mena/2016/02/08/cluster-bombs-used-in-talbiseh-homs-match-type-seen-at-russias-syria-airbase/
  26. Seven Years of War — Documenting Syrian Arab Army’s Armoured Vehicles Losses - bellingcat. (2018, March 27). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from bellingcat website: https://www.bellingcat.com/news/mena/2018/03/27/saa-vehicle-losses-2011-2017/
  27. The First Images of the Type of Chemical Bomb Used in Syria’s Sarin Attacks - bellingcat. (2019, September 24). Nuoroda tikrinta from bellingcat website: https://www.bellingcat.com/news/mena/2019/09/24/the-first-images-of-the-type-of-chemical-bomb-used-in-syrias-sarin-attacks/
  28. Respublika.lt - žinių portalas - Naujienos. (2019). Nuoroda tikrinta December 15, 2019, from Respublika.lt website: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/pasaulis/pasaulio_politika/dbritanijos_tyrejai_ivardijo_trecia_itariamaji_skripaliu_byloje/,print.1[neveikianti nuoroda]
  29. Shitposting, Inspirational Terrorism, and the Christchurch Mosque Massacre - bellingcat. (2019, March 15). Nuoroda tikrinta from bellingcat website: https://www.bellingcat.com/news/rest-of-world/2019/03/15/shitposting-inspirational-terrorism-and-the-christchurch-mosque-massacre/
  30. Muhammad Idrees Ahmad. (2019). Bellingcat and How Open Source Reinvented Investigative Journalism. Nuoroda tikrinta from The New York Review of Books website: https://www.nybooks.com/daily/2019/06/10/bellingcat-and-how-open-source-reinvented-investigative-journalism/