Baudų metimo zona

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Atlantos „Hawks“ krepšininkas Trae Young meta baudos metimą.

Baudų metimo zona – konkreti zona krepšinyje, nuo kurios linijos metami baudos metimai. Kiekvienas metimas nuo šios linijos įvertinamas vienu tašku. Ši linija yra 4,6 m atstumu nuo krepšio ir 5,8 m – nuo galinės aikštelės linijos. Metant baudas abi krepšininko kojos turi būti ant žemės ir jis negali peržengti metimo linijos.[1]

Baudos metimai skiriami žaidėjams už priešininkų pražangas. Įprastai tai būna besiginančiai komandai prasižengus metimo metu. Jei metimas būna netaiklus, skiriamos dvi arba trys (jei metama iš trijų taškų zonos) metamos baudos (taiklaus metimo atveju, skiriamas tik vienas metimas).

Taip pat baudų metimai skiriami, kuomet besiginanti komanda viršija komandinių pražangų limitą kėlinio metu - t. y. jei prasižengusi komanda prieš baudą turėjo 4 ir daugiau pražangas.

Nesportinės pražangos atveju yra metami 2 baudos metimai ir nukentėjusios komandos kamuolys, o kai skirta techninė pražanga yra metamas 1 metimas ir kamuolys yra atiduodamas tai komandai, kuri turėjo kamuolį prieš sustabdant laiką.

Daugiausiai taiklių baudos metimų NBA per rungtynes (28) įmetė Wilt Chamberlain (1962 m.) ir Adrian Dantley (1984 m.). Taikliausias baudų metikas per karjerą yra Mark Price – jis nuo 1986 iki 1997 m. trukusioje karjeroje įmetė 90,4 procento metimų.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]