Bašanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Batanėja)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
'Šis straipsnis - apie Palestinos istorinį regioną. Apie Italijos miestą žiūrėkite Basanas (Italija)
Senovės Sirijos regionas:
Bašanas (הַבָּשָׁן)
Šalis pietvakarių Sirija
Tautos amoritai
Valstybės Ogo karalystė
Miestai Ašterot-Karnaimas
Vėlesnis pav. Nukrahas

Bašanas arba Basanas (hebr.הַבָּשָׁן‏‎ = ha-Bashan) – senovės Artimųjų Rytų (Istorinės Sirijos) regionas, buvęs dabartinės Sirijos pietvakariuose (Daros muchafazos pietinė dalis) ir Jordanijos šiaurės vakaruose (dab. Irbido muhafazos šiaurėje).

Antikiniais laikais buvo vadinamas Batanėja (lot. Batanaea). Po islamizacijos šiam regionui prigijo pavadinimas Nukrahas (Nuqrah).

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Biblijoje Bašanu buvo vadinamos šiauriausios Užjordanės teritorijos buvusios į rytus nuo Tiberiados ir Hulos ežerų (kurie skyrė nuo vakariau buvusios Galilėjos) ir į šiaurę nuo Jarmuko upės (kuri skyrė nuo Gileado). Jo šiaurinės ir rytinės ribos buvo neaiškios.

Antikiniais laikais Bašanas buvo vadinamas Batanėja, ir jo apibrėžimas buvo šiek tiek siauresnis. Į vakarus nuo Batanėjos buvo Golanas (gr. Γαυλανῖτις = Gaulanitis), kuris atskyrė nuo Jordano slėnio. Į šiaurę nuo Batanėjos buvo išsidėsčiusi Iturėja, o į šiaurės rytus - Trahonitis, kurioje priskaičiuojami šeši miestai, kurių didžiausias - Argobas. Į vakarus nuo Batanėjos buvo Hauranas (Auranitis) - giliai į dykumą įsiterpusi plynaukštė Batanėjos pietryčiuose.

Pagrindinis Bašano miestas buvo Ašterot-Karnaimas (tiksli vieta neidentifikuota), svarbus prekybiniame Karalių kelyje, jungusiame Damaską šiaurėje su Akabos įlanka pietuose. Kiti svarbūs senovės miestai buvo Daraa, Nava, Izra. Antikiniais laikais išaugo Bosra, Suveida.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ogo ir Sihono karalystės iki izraelitų

Derlingos Bašano sritys tapo Jarmuko kultūros centru. II tūkst. pr. m. e. teritorijoje viešpatavo Egiptas. Žinių apie senąją Bašano istoriją yra labai nedaug. Yra žinomas Mozės laikų karalius Ogas, kurio karalystė apėmė ne tik visą Bašaną (įskaitant Hauraną), bet ir dideles Gileado teritorijas pietuose. Biblijoje karalystei priskiriami 60 įtvirtintų miestų, kurių didžiausias buvo Ašterotas.

Pasak Biblijos, Mozės vadovaujama izraelitų armija perėjo Jordaną ir nukariavo Sihono karalystę Gileade. Vėliau jie sumušė Bašano karaliaus Ogo armiją prie Edrėjaus, ir karalystė buvo sunaikinta. Ogo karalystės pietinė dalis (Gileadas) atiteko izraelitams, kur įsikūrė Manaseho gentis. Vėliau Bašaną kontroliavo Izraelio karalystė. IX a. pr. m. e. Bašano regionas greičiausiai perėjo Damasko karalystei šiaurėje.

Palestiną nukariavus Asirijos imperijai, Bašanas ėjo iš rankų į rankas. Regioną valdė Naujoji Babilono karalystė (585-539 m. pr. m. e.), Achemenidų imperija (539-332 m. pr. m. e.), Makedonijos imperija (332 - 323 m. pr. m. e.), Seleukidų imperija. Bašano pavadinimas nunyko iš tekstų ir tapo žinomas kaip Batanėja.

Helenizmo laikotarpiu Bašanas atiteko Hasmonėjų karalystei, 63 m. pr. m. e. jį kaip atskirą dalį valdė Romos imperijos klientė Judėjos karalystė. Vėliau atiteko Romėnų Sirijos provincijai.