Baskų kalba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Baskų kalba
(Euskara)
KalbamaIspanijoje, Prancūzijoje
Kalbančiųjų skaičius1 063 000
Vieta pagal kalbančiųjų skaičiųį šimtuką nepatenka
KilmėIzoliuota
Oficialus statusas
Oficiali kalbaBaskijoje, Navaroje (Ispanija)
Kalbos kodai
ISO 639-1eu
ISO 639-2baq/eus
ISO 639-3eus
Baskų šalis žemėlapyje
Baskų šalis žemėlapyje

Baskų kalba (euskara, kitais dialektais euskera, eskuara ir üskara) – baskų tautos kalba, kuria šnekama Baskijoje, regione, iš dalies priklausančiame Ispanijai, iš dalies Prancūzijai, kalbančiųjų iš viso 690 tūkst., iš jų 500 tūkst. Ispanijoje. Taip pat yra nemažai baskų kalba kalbančiųjų kitose Europos ir Amerikos šalyse, bendras baskiškai kalbančiųjų skaičius siekia apie 1 mln.

Genetiniai kalbos ryšiai nenustatyti, ji laikoma izoliuota kalba.

Baskų kalbos žodynuose yra iki pusės milijono leksinių vienetų. Tai paaiškinama dideliu kiekiu sinonimų ir dialektinių variantų (tarmių skaičius faktiškai lygus gyvenviečių skaičiui).[reikalingas šaltinis]

Pirma knyga baskų kalba buvo išleista 1545 m. Tai buvo eilėraščių rinkinys Linguae Vasconum Primitiae. Antrasis leidinys – Naujasis Testamentas, kuris į baskų kalbą buvo išverstas tik 1576 m.[1] Valdant Fransiskui Frankui, baskų kalbos leidiniai, transliacijos, vardai buvo uždrausti.[2] 1975 m. žlugus Franko Ispanijai, šie draudimai buvo panaikinti.

Dialektai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baskų dialektai

Yra 6 pagrindiniai baskų kalbos dialektai: Biskajos, Gipuzkoa, Aukštutinės Navaros (Ispanijoje) ir Žemutinės Navaros, Lapurdian, Zuberoan (Prancūzijoje).

Plačiai naudojamas standartizuotas dialektas batua, didžiąja dalimi paremtas Gipuzkoa dialektu.

Abėcėlė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baskų kalbos abėcėlė

A а, B b, D d, Dd dd, E e, F f, G g, H h, I i, J j, K k, L l, Ll ll, M m, N n, Ñ ñ, O o, P p, R r, Rr rr, S s, T t, Ts ts, Tt tt, Tx tx, U u, X x, Z z


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Overview of Basque literature“. English Pen (anglų). 2008-06-18. Nuoroda tikrinta 2021-09-26.
  2. Frances Kerry (1988-09-10). „Growing Use of Once-Banned Euskera : Basques Revive Their Native Language“. LA Times (anglų). Nuoroda tikrinta 2021-09-26.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Wikipedia
Wikipedia
Vikipedija Baskų kalba