Bartolomeo Vivarini

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Bartolomėjus Vivarinis (it. Bartolomeo Vivarini arba Bartolommeo Vivarini, apie 1432 – apie 1495 m.) – XV a. italų ankstyvojo renesanso dailininkas iš Venecijos.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bartolomėjus Vivarinis gimė dailininkų šeimoje, kuri gyveno Murano saloje prie Venecijos. Jis mokėsi pas vyresnį brolį Antonijų Vivarinį, su kuriuo dirbo kartu nuo 1450 m. Bartolomėjus tikriausiai mokėsi Padujoje ir buvo paveiktas Frančesko Skvarčionės mokyklos, iš kurios perėmė labai tikslios ir aiškios linijos vaizdavimo bruožus. Bartolomėjų tikriausiai paveikė Džentilė da Fabrianas, kurio įtakos galima atsekti spalvų naudojime Bartolomėjaus kūriniuose.

Bartolomėjus Vivarinis daugiausiai tikriausiai dirbo Vivarinių dirbtuvėse Murano saloje, kurios specializavosi religinių pamaldžių paveikslų užsakymuose ir altoriniuose poliptikuose. Šie žanrai yra pagrindiniai Bartolomėjaus kūryboje. Jo pirmas nepriklausomas darbas datuojamas 1459 m. Po 1470 m. Bartolomėjus buvo įtakingas religinių paveikslų tapytojas, kuris gausiai vaizdavo gotikinės stilistikos šventųjų figūras tuo metu naujoviškoje renesanso peizažo aplinkoje. Po 1480 m. Bartolomėjus pradėjo prarasti rinką Venecijoje, jo stilius tapo daugiau linijiniu ir sausu. Gyvenimo pabaigoje Bartolomėjus dokumentuotas dirbęs prie Bergamo. Jo paskutinis kūrinys datuojamas 1491 m. Alvizė Vivarinis tikriausiai mokėsi pas Bartolomėjų.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]