Banmian

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Banmian makaronų patiekalas (Malaizija)

Banmian (板麵) – populiarus kiniškų makaronų patiekalas, kurį sudaro rankų darbo makaronai, patiekiami sriubos pavidalu.[1] Kiti rankomis gaminami makaronai yra youmian (panašios tešlos tekstūros ir skonio, bet plonesni apvalūs makaronai), arba mee hoon kueh (plokšti ir ploni stačiakampiai gabalėliai).

Pavadinimas „banmian“ (pažodžiui – lentos makaronai) kilo iš hakų makaronų pjaustymo būdo, naudojamo suraižyti minkytos tešlos žaliavą su medine pjaustykle į tiesias juosteles. Hakų kalboje juos vadina Man-Foon-Char-Guo (麵粉茶粿) ar Dao-Ma-Chet (刀嬤切), hokkien kalboje – Mee-Hoon-Kueh (麵粉粿, 'kviečių užkandis'), bet tai, ką galima rasti ant prekystalių, dažniausiai vadinama „banmian“. Šiuolaikiniai banmian - tai abiejų tradicinių metodų derinys. Iš pradžių hakai makaronus darė atriekdami juosteles nuo gabalo tešlos, paprastai pagamintos iš miltų (kartais dėl skonio su pridėtu kiaušiniu), o hokkien iškočiotos tešlos blyną plėšė į plokščius vieno kąsnio gabalėlius. Tradiciškai tešla išminkoma rankomis ir suplėšoma į mažesnius tešlos gabalėlius. Tešla taip pat gali būti mašininiu būdu paruošiama ir supjaustoma įvairių formų, dažniausiai plokščių makaronų juostelėmis.

Banmian yra populiarus patiekalas Kinijoje, Malaizijoje, Singapūre ir Taivane. Jį sudaro kiaušinių makaronai, patiekiami prieskonių turtingoje sriuboje, dažnai su mėsa ar žuvimi, daržovėmis. Galimos sudedamosios dalys taip pat yra džiovinti ančiuviai, smulkinta kiauliena, grybai ir lapinės daržovės, pavyzdžiui, saldžiosios bulvės, žvaigždiniai ropleniai (Sauropus androgynus).[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Quek, Eunice (May 27, 2018). „Cheap & Good: Dry ban mian packs a punch“. The Straits Times. Nuoroda tikrinta 2018-08-26.
  2. Beh, Amy (2003 m. birželio 20 d). „Pan Mein (Flat Flour Noodle Soup)“. The Star Online - Kuali. Kuala Lumpur. Suarchyvuotas originalas 2010-02-01. .