Banivai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Banivai
Banivai Isanos mokykloje (Brazilija)
Banivai Isanos mokykloje (Brazilija)
Gyventojų skaičius >15 600
Populiacija šalyse Kolumbijos vėliava Kolumbija (2005 m.): 7066[1]
Brazilijos vėliava Brazilija (2012 m.): 6243
Venesuelos vėliava Venesuela (2001 m.): 2408[2]
Kalba (-os) banivų, ispanų, portugalų, tupių
Religijos vietinis tikėjimas, krikščionybė
Giminingos etninės grupės varekenai, kubėjai, piapokai, puinavai, kiti aravakai ir tukano
Vikiteka: Banivai

Banivai (Baniwá, Wakuenaí, Walimanai, Kurripako) – indėnų tauta, gyvenanti šiaurės rytų Amazonijoje: Kolumbijoje (Gvainijos, Vičados dep.), Brazilijoje (Amazonė) ir Venesueloje (Amazonės valst.). Gyvena Isanos, Atabapo, Gvainijos, taip pat Orinoko aukštupio ir Iniridos žemupio baseinuose. Populiacija – ~16 tūkst. žmonių. Kalba aravakų kalboms priklausančia banivų kalba, taip pat ispaniškai, portugališkai, tupių kalbomis. Venesuelos banivai praktikuoja tradicinę religiją, kiti – krikščionys (katalikai).

Nuo 1725 m. užmezgė ryšius su portugalais. Kultūriškai artimi tukano tautoms. Po XX a. vid. prasidėjo banivų kraustymasis iš Kolumbijos į Venesuelą.

Tradiciškai verčiasi lydimine žemdirbyste: augina manijokus, kukurūzus, batatus, moliūgus ir kt., taip pat žvejoja, rankioja, kartais medžioja. Iš keptų manijoko miltų, kai kurių medžių pieniškų sulčių gamina cheminius preparatus, iš lianų – pluoštą. Amatai – pynimas, keramika (puošta geometriniais motyvais), valčių gamyba, medžio drožyba, plunksnų puošmenų gamyba.

Įprastas banivų būstas – didelis, stačiakampio plano namas su užapvalintu galu, dvišlaičiu stogu, sienomis, išteptomis moliu, iš vidaus puoštomis geometriniais motyvais, skirtas didžiajai, patrilinijinei šeimai. Dabar namai skirti mažajai šeimai, todėl mažesni.

Banivai skirstosi į 20 patrilinijinių toteminių klanų. Santuoka patrilokalinė, dažnai tarp pusbrolių-pusseserių. Venesuelos banivai išlaikę tradicinę mitologiją, kultūrą, vyrų ezoterines apeigas, šamanizmą. Brazilijoje ir Kolumbijoje ~1970 m. priėmė krikščionybę, gyvena misijų gyvenvietėse.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Энциклопедия «Народы и религии мира», М.-1998