Cedronas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Baltupis (Cedronas))
Baltupis, Cedronas
Upelis Verkių parke
Upelis Verkių parke
Ilgis ~3,5 km
Ištakos Fabijoniškės
Žiotys Neris
Šalys Lietuva

Cedronas taip pat Kedronas, Baltupis – upelis Lietuvoje, Vilniaus miesto savivaldybėje; dešinysis Neries intakas. Prasideda miškelyje į rytus nuo Fabijoniškių, Cedrono aukštupio kraštovaizdžio draustinyje. Teka į rytus, kerta Geležinio Vilko, Kalvarijų gatves. Tada vingiuoja labai giliu slėniu per Verkių parką. Įteka į Nerį ties Trinapolio bažnyčia.

Apie 1980 m. Baltupiuose Cedronas patvenktas (susidaręs Cedrono tvenkinys). Netoli tvenkinio yra saugoma augalų rūšių, įrašytų į Raudonąją knygą, augavietė. Ant tilto per upelį yra viena iš Kalvarijų kryžiaus kelio stotelių.

Upelio dalis, tekanti per Kalvarijų parką, laikoma šventa. Upelis žemupyje, kur jo vandeniui teikiamos nepaprastos savybės, teka į rytus, Neries link. Savybė „tekėti į rytus“, „tekėti prieš Saulę“ – būdingas senųjų baltų šventų šaltinių ir upelių bruožas.[1]

Upė pavadinta pagal Cedrono upę Jeruzalėje (lenk. Cedronka), o pavadinimas Baltupis kildinamas nuo žodžio baltas, baltasis, baltajis, taip pat plg. albanų baltë „ežeras“, baltësi „pelkė“, senovės slavų *balta, baltьce – „pelkė, raistas“[2].

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kryžiaus kelio stotelė upelio vagoje
Cedrono ir Neries santaka

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vykintas Vaitkevičius. Neris. 2007 metų ekspedicija. Antra knyga. Vilnius: Mintis, 2012.
  2. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. – Vilnius: Mokslas, 1981.