Azija (Romos provincija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Azija
lot. ASIA, gr. ἐπαρχία Ἀσίας

133 m. pr. m. e. – VII a.
Valstybė Romos imperijos vėliava Romos imperija
Diecezija (nuo IV a.) Azijos diecezija
Administracinis centras Efesas

Azija buvo Romos provincija Mažojoje Azijoje. Ji maždaug atitiko dabartinės Turkijos vakarinę dalį. Provincija kontroliavo istorinius Mysijos, Troados, Eolidės, Lidijos, Jonijos,Karijos ir Frygijos regionus.

Nuo IV a. buvo Bizantijos imperijos provincija, bet užėmė mažesnes sritis.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Azijos diecezijos provincijos apie 400 m.

Prieš įsigalint romėnams, šias žemes kontroliavo Seleukidų imperija. 190 m. pr. m. e. Magnezijos mūšyje Seleukidų valdovas Antiochas III Didysis pralaimėjo Romos imperijai. 188 m. pr. m. e. Apamėjos sutartimi milžiniškos žemės atiduotos Romai, o ši jas valdyti perdavė savo klientei Pergamo karalystei. 133 m. pr. m. e. Pergamo karalius Atalas III mirė, palikdamas karalystę Romai. Taip teritorija suformuota kaip Romos imperijos provincija.

Nors iki tol Roma buvo linkusi tvarkyti reikalus Mažojoje Azijoje netiesiogiai, o naudodamasi savo klientais, pirmoji įkurta provincija privertė juos kurti tam tikrą tiesioginio valdymo sistemą. Iš gyventojų pradėti rinkti mokesčiai, tačiau armija čia nebuvo įvesta.

88 m. pr. m. e. Ponto karalystės valdovas Mitridatas VI sukilo prieš Romą ir nukariavo didžiąją dalį Azijos. Prieš jį pasiųstas karvedys Lucius Cornelius Sulla susigrąžino Aziją ir susitiprino čia romėnų valdžią. Provincija padalinta į 11 administracinių vienetų su centriniais miestais. Svarbiausi miestai buvo Efesas, Pergamas ir Smirna, kurie kovojo dėl hegemonijos visoje provincijoje, tačiau dažniausiai jos centru buvo laikomas Efesas.

Pirmaisiais mūsų eros metais provincija gavo prokonsulinės provincijos statusą, ji klestėjo, čia dygo nauji miestai, statomos romėnų šventyklos. Tačiau III a. provincija patyrė epidemijas, karių savivalę ir gotų invazijas, kas labai susilpnino saugumo jausmą.

Po III a. pabaigos Diokletiano administracinių reformų Azijos provincija stipriai sumažinta, jai paliekant tik centrines dalis su stipriausiais miestais. Nuo jos atskirtos naujos provincijos: Helespontas, Lidija, Karija, Pirmoji Frygija, Antroji Frygija ir Salos. Visos jos priklausė Azijos diecezijai.

VI a. epidemijos dar kartą sukrėtė provinciją, o po jos dauguma miestų sunyko, virto kaimais. VII a. Bizantijos imperijos administracinės reformos metu provincija buvo sujungta kartu su aplinkinėmis provincijomis ir suformuota Anatolijos tema.