Azerbaidžano socialdemokratų partija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Azerbaidžano socialdemokratų partija (ASDP, Azərbaycan Sosial – Demokrat Partiyası) – kairioji Azerbaidžano politinė partija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmosios socialistų grupės Azerbaidžane susikūrė 1899 m. Baku, Giandžoje, Kedabeke. 1900 m. šešios organizacijos įkūrė socialdemokratų centrą, kuris užmezgė ryšius su Kaukazo socialdemokratų sąjunga. 1903 m. Tbilisyje buvo įkurta Kaukazo socialdemokratų organizacija, tačiau didžioji dalis Azerbaidžano socialdemokratų prisišliejo prie RSDDP ir įkūrė organizaciją Hummet (Energija), o 1910 m. tapo bolševikais. Vienas iš šios organizacijos vadovų buvo lietuvis Juozas Vareikis.

1917 m. liepos mėn. socialdemokratai įėjo į Baku tarybą, tačiau metų pabaigoje valdžią užgrobė bolševikai. 1918 m. vasarą išvijus bolševikus buvo paskelbta Azerbaidžano respublika, kuri gyvavo iki 1920 m. balandžio 28 d.

Partijos veikla Azerbaidžane buvo atkurta 1989 m. gruodžio 10 d. Pirmoji oficialiai įregistruota nekomunistinė partija (1990 m. birželio mėn.) Iš pradžių veikė Azerbaidžano liaudies fronto, vadovaujamo A. Elčibėjaus, 19921993 m. buvusio Azerbaidžano prezidentu, sudėtyje.

1990 m. Demokratų bloko sudėtyje dalyvavo parlamento rinkimuose, partijos pirmininkas Arazas Alizade buvo išrinktas parlamento nariu. Jo brolis Zarduštas dalyvavo prezidento rinkimuose prieš komunistų kandidatą Ajazą Mutalibovą, bet dėl nusiėmė savo kandidatūrą, protestuodamas dėl grubių rinkimų tvarkos pažeidimų.

1991 m. lapkričio mėn. ASDP, siekdama suderinti valdžios ir opozicijos santykius, inicijavo Nacionalinės gynybos tarybos sukūrimą. 1992 m. buvo įkurta žmogaus teisių gynimo Helsinkio piliečių asamblėja, kuriai vadovavo ASDP pirmininko pavaduotoja Arzu Abdulajeva.

Po 1993 m. Sureto Huseinovo organizuoto karinio perversmo buvo uždrausta. Iki šiol jai tenka dirbti beveik pogrindžio sąlygomis. 2001 m. ASDP su Ramizo Achmedovo vadovaujama Azerbaidžano komunistų partija ir Musos Tukanovo vadovaujama Azerbaidžano vieningąja komunistų partija susijungė į bloką Socialistinis Azerbaidžanas, tačiau rinkimuose jo nelydėjo sėkmė.

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Turi apie 1300 narių. Partijos organizacijos yra visuose didžiuosiuose miestuose. Pagrindinis organas – suvažiavimas, šaukiamas kas ketveri metai, renka du arba tris pirmininkus ir tarybą. Leidžia savaitraštį Istiqlal (Nepriklausomybė), kurio tiražas 2004 m. siekė 5000 egz.

Socialistų Internacionalo narė stebėtoja nuo 1996 m. rugsėjo 9 d., konsultacinė narė nuo 2003 m. spalio 27 d.


Pirmininkai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Nuo 1991 m. Zarduštas Alizade ir Arazas Alizade (gyvena tremtyje Maskvoje).