Automobiliniai kilimėliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Guminiai automobiliniai kilimėliai

Automobiliniai kilimėliai – specialiai automobiliams pagaminti kilimėliai, skirti apsaugoti automobilio saloną nuo purvo, drėgmės ir korozijos.

Pagrindinis tikslas, kuriam skirti automobiliniai kilimėliai, yra palaikyti švarą automobilio salone. Dauguma automobilinių kilimėlių gali būti lengvai išimami iš automobilio salono, kad juos išvalyti ar pakeisti. Kai kurie automobiliniai kilimėliai prie salono dugno tvirtinami specialiais fiksatoriais, kad tvirčiau laikytųsi jiems skirtoje vietoje.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Automobiliniai kilimėliai automobilyje

Automobiliniai kilimėliai yra automobilio interjero aksesuarai, kurie dažniausiai būna įsigyjamo automobilio komplektacijoje ir yra tiekiami automobilio gamintojo. Tačiau įsigyjant automobilį ne iš oficialaus atstovo, kartais automobiliniai kilimėliai į jo komplektaciją neįtraukiami. Automobiliniai kilimėliai, kaip automobilio aksesuaras, atsirado prieš daug metų.

Automobiliniai kilimėliai gaminami įvairių modelių, o gamybai naudojama keletas skirtingų rūšių medžiagų. Jie gali turėti iškilimų, dygliukų ar griovelių drėgmei bei purvui sulaikyti ir dažniausiai gaminami iš gumos (dažnai vadinami „viniliniais“) arba tekstilės.

Kartais automobiliniai kilimėliai gaminami paaukštintais kraštais, kurie juosia visą kilimėlio kraštą, tarsi vonelės. Tokie kilimėliai žymiai geriau apsaugo automobilio interjerą nuo purvo bei drėgmės ir kartais vadinami modelinėmis vonelėmis.

Medžiagos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tekstiliniai automobiliniai kilimėliai

Automobiliniai kilimėliai dažniausiai būna dviejų tipų – guminiai arba tekstiliniai. Tekstiliniai nuo guminių skiriasi keletu savybių, todėl palyginus vienus su kitais galima pastebėti tiek pranašumų, tiek ir trūkumų. Tekstiliniai kilimėliai vertinami dėl kuriamo jaukumo ir prabangos įspūdžio, tačiau guminiai automobiliniai kilimėliai patvaresni ir tinkamesni didelėms apkrovoms. Nors dažniausiai guminiai automobiliniai kilimėliai būna vienspalviai, dauguma gamintojų ant kilimėlių uždeda spalvotą emblemą, savo logotipą arba prekės ženklą. Tai taip pat galioja ir tekstiliniams kilimėliams. Pastarieji taip pat gali pasiūlyti pirkėjui platesnę spalvų gamą. Automobiliniai kilimėliai taip pat gali būti universalūs, tinkami daugeliui automobilių modelių, arba modeliniai. Pastarieji gaminami konkrečiam automobilio modeliui pagal jo dugno formą.

Kai kurie automobilių kilimėliai gaminami su mažais dygliukais apatinėje pusėje. Šie dygliukai pagerina kilimelio sukibimą su automobilio salono dugnu ir apriboja kilimėlių slidinėjimo galimybę.

Ima populiarėti namudiniai, rankų darbo automobilinai kilimėliai, kurie dažnai gaminami iš kiliminės dangos išpjaunant reikiamos formos kilimėlius ir apsiuvant kraštus, tačiau guminiai automobiliniai kilimėliai vis dar laikomi vienu iš saugiausių pasirinkimų. Taip pat populiarėja automobiliniai kilimėliai, pagaminti iš odos, kuri dažniau naudojama sėdynių ir salono apmušalams, tačiau odiniai automobiliniai kilimėliai dažnai būna daug brangesni.

Reguliavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV automobiliniai kilimėliai, gaminami automobilio gamintojo, privalo atitikti valstybinių institucijų keliamus reikalavimus. Tai ypatingai tapo aktualu po „Toyota“ automobilių atšaukimų dėl saugumo. Šie reikalavimai skirti produktų kokybės bei saugumo užtikrinimui. Keliamais reikalavimais ribojamos kai kurios automobilinių kilimėlių savybės, tokios kaip kvapas, tvirtumas, savybių praradimas skirtingose temperatūrose ir kita.

Vis labiau populiarėja automobiliniai kilimėliai su papildomomis saugumo sistemomis, dažniausiai gaminami automobiliniai kilimėliai turi neslidžią apačią bei papildomą medžiagos pastorinimą ties vairuotojo kulnais.

Rinkos pokyčiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Originalios įrangos gamintojai pradeda diegti tiekimo grandines iš trečių šalių, norėdami sumažinti kainas ir padidinti užimamos rinkos dalį.

Atšaukimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. rugsėjo 26 d. buvo atšaukti Toyota padidinto tvirtumo automobiliniai kilimėliai. Tuomet iš rinkos gamintojas susigrąžino 55 000 komplektų Toyota Camry bei Lexus ES 350 sedanų.[1] Atšauktieji automobiliniai kilimėliai buvo iš papildomo „bet kokio-oro“ komplekto. Paskelbta atšaukimo iš rinkos priežastis buvo rizika nepritvirtintiems kilimėliams nuslysti į priekį dėl ko galėdavo užstrigti akseleratoriaus pedalas.[1]

2009 m. rugpjūčio 28 d. dviejų automobilių eismo įvykis San Diego mieste JAV pražudė keturis žmones, važiavusius gamintojo atstovo suteiktu Lexus ES 350. Automobilyje buvo naudojami originalūs guminiai automobiliniai kilimėliai, skirti Lexus RX 400h, kurie nebuvo tinkamai pritvirtinti nei vienu iš dviejų fiksatorių.[2] Autoįvykio tyrimo metu automobilio borto kompiuteris parodė, jog prieš įvykį buvo smarkiai stabdoma, o tuo pat metu akseleratoriaus pedalas buvo užstrigęs nuspausto padėtyje.[2] Tyrimo ataskaitoje teigiama, jog akseleratoriaus lankstui neužteko jėgos atstatyti pedalą į neutralią padėtį dėl kliūties, o automobilyje buvo nepakankamai informacijos apie avarinį sustojimo būdą. Tyrėjai taip pat iš automobilio išmontavo akseleratoriaus pedalą, kuris vis dar tebebuvo užstrigusioje padėtyje kartu su guminiu automobilio kilimėliu.[2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „Toyota Recalls Floor Mats – Car News“. Caranddriver.com. Suarchyvuotas originalas 2010-03-23. Nuoroda tikrinta 2011-03-03.
  2. 2,0 2,1 2,2 Bensinger, Ken; Vartabedian, Ralph (2009-10-25). „New details in crash that prompted Toyota recall“. Los Angeles Times. Nuoroda tikrinta 2011-02-11.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]