Auguste Léopold Protet

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Augustas Leopoldas Protė (pranc. Auguste Léopold Protet, kin. 卜羅德; 18081862 m.) – Prancūzijos karinio jūrų laivyno admirolas. Jis įkūrė Dakarą, kovojo Antrajame opiumo kare ir 1862 m. gegužės 17 d. žuvo per Taipingų sukilimą Šanchajuje.

Augustas gimė Sen Servane, Prancūzijoje, o sulaukęs šešiolikos metų įstojo į Angulemo jūrų mokyklą. Būdamas 38 metų jis gavo karališkojo laivyno kapitono laipsnį. Tuo metu Anglijos ir Prancūzijos vyriausybės suvienijo pastangas, kad būtų nutraukta vergų prekyba Afrikos pakrantėse, Protetas buvo įdarbintas šioje tarnyboje. Trejus metus plaukiojęs Afrikos pakrantėmis, jis buvo paskirtas Senegalo gubernatoriumi, kur dirbo 1850–1855 m. Augustas tarnavo kare su Kinija ir buvo paaukštintas į kontradmirolo laipsnį. Vėliau prisijungė prie ekspedicijos prieš taipingus, kurie grasino užpulti Šanchajų, ir žuvo mūšyje.[1] Keršydami už jo mirtį, prancūzų kariai netoliese esančiame kinų kaime išžudė 3000 vyrų, moterų ir vaikų.[2]

Jo vardu buvo pavadinta prancūzų korvetė „Protet“ (F742), kuri aktyviai tarnavo iki XX a. 9-ojo dešimtmečio.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Appletons' annual cyclopaedia and register of important events of the year: 1862. New York: D. Appleton & Company. 1863. p. 688.
  2. Autumn in the Heavenly Kingdom: China, the West, and the Epic Story of the Taiping Civil War. Stephen R. Platt, 2012