Koatos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Atelidae)
Atelidae
Koata (Ateles sp.)
Koata (Ateles sp.)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Primatai
( Primates)
Šeima: Koatos
( Atelidae)

Koatos (Atelidae) – primatų (Primates) šeima. Labai vikriai laipioja, turi liekną liemenį, ilgas galūnes ir labai šmaikščią uodegą, kuria nuolat kabinasi už šakų.

Skirstoma į du pošeimius (iš viso 24 rūšys):

Paplitimas ir buveinė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aptinkamos tik Amerikos žemyne, arealas tęsiasi nuo pietų Meksikos iki Bolivijos ir pietų Brazilijos. Yra skirtingų miškų tipų gyventojai. Kai kurie atstovai, pavyzdžiui, iš koatų genties, gyvena sengirėse, o staugūnai gali gyventi lapuočių miškuose ir net į savanas panašiose buveinėse.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ilgis 34–72 cm. Svoris 5–15 kg. Uodega ilga, iki 90 cm, naudojama kaip papildoma galūnė judant medžių lajomis. Rankos ir kojos su nagais. Daugumos rūšių kailis tamsiai rudas, pilkas arba juodas, dažnai su blyškesniais ženklais.[1] Ryškus lytinis dimorfizmas: patinai žymiai sunkesni už pateles, o kartais būna ir kitos kailio spalvos.

Mityba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žolėdžiai, minta daugiausiai lapais ir vaisiais,[2] tačiau taip pat pastebėta, kad mažesnės rūšys minta vabzdžiais ar kitais smulkiais gyvūnais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Macdonald, David Whyte (1984). The Encyclopedia of Mammals. New York: New York, NY : Facts on File. p. 361. ISBN 0-87196-871-1.
  2. „Atelidae (howler and prehensile tailed monkeys)“. Animal Diversity Web. Nuoroda tikrinta February 28, 2024.