Atbulinis vožtuvas nuotekoms

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.

Atbulinis vožtuvas nuotekoms – prietaisas skirtas gerinti inžinerinių tinklų veikimą, t. y. nuotekas leisti tik viena kryptimi.

Paskirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atbulinis vožtuvas nuotekoms- įrenginys skirtas nuotekas leisti tik viena kryptimi. Inžinerinių sistemų pagalba, geriamas švarus vanduo atvedamas į pastatą, o panaudotas vanduo nuo įvairių santechnikos įrenginių nuvedamas į nuotekų tinklus. Realybėje nuvedant nuotekas susiduriama su daugeliu problemų: nuotekų linijų aukščiai, aukšti gruntiniai vandenys, specifinis sklypo reljefas bei sudėtingos pastatų konstrukcijos, teršalų kamščiai sudaro daug nenumatytų barjerų vandeniui nutekėti. Ypač svarbu saugiai ir teisingai nuvesti nuotekų vandenį ir apsaugoti, kad jis negrįžtų atgal su didelėmis nepageidautinomis pasekmėmis pastatui. Taigi atbulinio vožtuvo paskirtis – nuotekas [1] leisti tik viena kryptimi, o nešvariam vandeniui „panorėjus“ grįžti atgal – užkirsti tam kelią [2].

Taikymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atbulinis vožtuvas turi būti montuojamas [3] taip, kad jis apsaugotų atskirai tik rūsio arba apatinio aukšto nuotekų sistemą. Viršutiniai aukštai turi būti pajungiami už atbulinio vožtuvo. Tuo atveju, jei pajungsime atbulinį vožtuvą į bendrą sistemą, susidarius teršalų kamščiui nuotekų sistemoje, atbulinis vožtuvas uždarys nuotekų liniją, bet aukštesniuose pastato aukštuose besinaudojant santechniniais prietaisais, užpilsime apatinius aukštus per WC, praustuvus ir kitus įrenginius. Prietaisas pritaikytas montuoti rūsio grindyse arba tiesiogiai prie virš grindų nutiesto vamzdžio.

Klasifikavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visi atbuliniai vožtuvai pagal ES normatyvus skirstomi į 5 tipus [4] ir atitinka EN 13564 standartą:

•I tipas – atbulinis vožtuvas, montuojamas šulinyje arba prieduobėje, įterpiant į vamzdį. Skirtas tik lietaus nuotekoms. Turi turėti 1 užsklandą ir dangtelį pravalymui.

•II tipas –– atbulinis vožtuvas, montuojamas šulinyje arba prieduobėje, įterpiant į vamzdį. Skirtas tik lietaus nuotekoms. Turi turėti 1 užsklandą, dangtelį pravalymui ir avarinį mechaninį avarinio uždarymo mechanizmą

•III tipas – atbulinis vožtuvas, montuojamas šulinyje arba prieduobėje. Skirtas tiek lietaus, tiek buitinėms nuotekoms. Turi turėti 2 užsklandas, pravalymo dangtelį ir avarinį mechaninį uždarymo mechanizmą.

•IV tipas – atbulinis vožtuvas, montuojamas prieduobėje. Skirtas tiek lietaus, tiek buitinėms nuotekoms. Turi turėti 2 užsklandas, pravalymo dangtelį, avarinį mechaninį uždarymo mechanizmą ir elektros pavarą su vandens lygio davikliu. Valdymo bloke įmontuoti sensoriai, nurodantys apie prietaiso esamą padėtį ir pasiruošimą vožtuvo uždarymui. Taip pat turi būti pajungtas akumuliatorius, kuris veiktų 48 val. po elektros atjungimo.

•V tipas – atbuliniai vožtuvai, įmontuoti į vandens surinkimo trapus arba įterpiami į nuotekų vamzdį. Taip pat šio tipo atbulinis vožtuvas, skirtas vieno ar kelių santechninių įrenginių apsaugai nuo užtvindymo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Nuotekos, vikipedija.org[1]
  2. Вертикальный канализационный затвор, www.hl-spb.ru [2]
  3. Atbulinės srovės vožtuvai, Nuotekų pakėlimo įrenginiai, ACO [3] Archyvuota kopija 2018-05-16 iš Wayback Machine projekto.
  4. Atbuliniai vožtuvai nuotekų sistemoje – apsauga nuo užtvindymo, darnistatyba.lt [4] Archyvuota kopija 2018-10-12 iš Wayback Machine projekto.