Atakiuoti dangteliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Atakiavimas peiliu

Atakiuoti dangteliai (rus. зáбрус, печатка мёда[1]) – atakiuojant bičių korius nuimti vaškiniai korių akučių dangteliai bei viršutinės akučių dalis (jei korys yra storas).

Rusiškas terminas rus. зáбрус reiškia 'už tašelio' (iš rus. за 'už' + rus. брусок 'tašelis'). Taip atakiuotus dangtelius pavadino todėl, kad jie paprastai kyšo virš korio rėmelio tašelio krašto ir atakiuojant nuimami atakiavimo šakute ar nupjaunami peiliu.

Vaškiniai dangteliais bitės uždaro korio akutes, užpildytas subrendusiu medumi. Tad korio dangteliai rodo, kad toje korio vietoje medus subrendęs.[1]. Akutes su nesubrendusiu medumi (turinčiu per daug vandens) bitės neakiuoja, kad vanduo galėtų būti išgarinamas.

Prieš sukant medų bitininkai atakiuoja korius, o nuimtus dangtelius paprastai sudeda į specialius sietelius, pro kuriuos išvarva skystas medus. Kartais dangtelius su medumi duoda bitėms išlaižyti. Vėliau gautus sausus dangtelius perlydo į vaško luitus. Iš dangtelių gaunamas labai švarus vaškas.[2].

Dangtelių vaško spalva priklauso nuo metų laiko, orų ir bičių veislės. Ne medunešio metu (rudenį, maitinant bites cukraus sirupu) bitės dangteliams vašką ima iš senų korių, tad dangteliai būna rudo atspalvio. Paprastai dangteliai būna iš gryno naujo vaško, tad užakiuotų korių dangteliai atrodo praktiškai balti, nes po dangteliais būna plonas oro sluoksnelis. Tiesa, kaukazinės bitės akutes dangteliais dengia nepalikdamos oro tarpelių, todėl jų dengti koriai atrodo tamsūs.[1].

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šviežiai atakiuoti dangteliai su medumi, ypač jei ką tik išimti iš avilio ir koriai dar šilti, dažnai valgomi. Tokie dangteliai kramtomi ir iš jų iščiulpiamas medus. Po to likęs sukramtyto vaško gumulėlis išspjaunamas ir dedamas prie kitos vaško žaliavos lydymui. Kartais teigiama, kad sukramtytas ir nurytas dangtelių vaškas teigiamai veikia virškinimo traktą, skatina jo raumenų veiklą.[3]

Gydymo medumi šalininkai labai vertina dangtelius su medumi.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 Абрикосов Х. Н. и др. Забрус. In: Словарь-справочник пчеловода Archyvuota kopija 2012-01-07 iš Wayback Machine projekto. , sud. Федосов Н. Ф. М.: Сельхозгиз; 1955, c. 108
  2. Абрикосов Х. Н. и др. Созревание мёда. In: Словарь-справочник пчеловода Archyvuota kopija 2012-01-07 iš Wayback Machine projekto. , sud. Федосов Н. Ф. М.: Сельхозгиз; 1955, c. 345
  3. „Забрус“. О продуктах пчеловодства и их лечебных свойствах. pollen.ucoz.kz. 2010—2011. Suarchyvuota iš originalo 2012-08-30. Nuoroda tikrinta 2011-10-05. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |date= (pagalba)