Asiūklinė kazuarina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Casuarina equisetifolia

Asiūklinė kazuarina
(Casuarina equisetifolia)
Mokslinė klasifikacija
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Eilė: Bukiečiai
( Fagales)
Šeima: Kazuariniai
( Casuarinaceae)
Gentis: Kazuarina
( Casuarina)
Rūšis: Asiūklinė kazuarina
( Casuarina equisetifolia)

Asiūklinė kazuarina (Casuarina equisetifolia) – kazuarinių (Casuarinaceae) šeimos augalų rūšis, paplitusi Pietryčių Azijoje, Malajų salyne, šiaurės ir rytų Australijoje, Okeanijoje. Taip pat įveista Pietų Afrikoje, Brazilijoje, JAV, randama Madagaskare.

Tai 6–35 m aukščio visžalis medis, pasižymintis plonomis, ilgomis, nariuotomis šakelėmis, labai primenančiomis asiūklio stiebus. Žiedynai smulkūs, primena žirginius: vyriški žiedai – 0,7–4 cm ilgio spygliukai, o moteriški išauga ant trumpų žiedkočių. Asiūklinė kazuarina, priešingai nei dauguma kitų kazauarinų genties augalų, vienanamė. Vaisiai išoriškai labai primena kankorėžius, tačiau sudaryti iš atskirų dėžučių su sėklomis viduje.

Kazuarina gali augti pačiose nederlingiausiose žemėse, smėlyje, akmenuotose kalvose, ant sustingusios lavos. Augalo šaknys turi šaknų gumbelius – tai yra bakterijos Frankia, kurios sugeba fiksuoti azotą iš oro. Augalai sodinami vandenyno pakrantėje, kad sulaikytų musonus.[1] Asiūklinė kazuarina auginama kraštovaizdžio puošybai, gyvatvorėms, iš jos sudaromi bonsajai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]