Aptarimas:Vaizdo redagavimo programa

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kol dar nesukurtas toks straipsnis, norėčiau padiskutuoti dėl to, kokį pavadinimą būtų tikslingiausia vartoti tam tikru atveju, kadangi terminas vaizdas lietuvių kalboje atitinka tiek statišką (image), tiek kintantį/judantį (video).

Vieni iš galimų variantų:

1. Videoredagavimo (montavimo kaip nukreipimas) programinė įranga judantiems vaizdams ir fotoredagavimo programinė įranga – statiškiems vaizdams (fotografijoms/nuotraukoms, paveikslėliams). Taip pat tada videoredagavimas (montavimas) (kaip en:video editing) ir videoapdorojimas (en:video processing) bei fotoredagavimas (kaip en:image editing) ir fotoapdorojimas (kaip en:image processing).

O šitą „Vaizdo(-ų) redagavimo programa“ (ar programinė įranga), „vaizdo(-ų) redagavimas“ ir „vaizdo(-ų) apdorojimas“ daryti kaip disambig.

2. Videoredagavimo (montavimo kaip nukreipimas) programinė įranga judantiems vaizdams ir grafikos (redagavimo) programinė įranga (atsižvelgiant į kitas wiki) / grafikos redaktorius / grafikos rengyklė – statiškiems vaizdams, kadangi dar yra en:raster graphics editor ir en:vector graphics editor.

O šitą „Vaizdo(-ų) redagavimo programa“ (ar programinė įranga), „vaizdo(-ų) redagavimas“ ir „vaizdo(-ų) apdorojimas“ daryti kaip disambig.

2.1. Bet grafikos apdorojimas jau neatitinka image processing kaip vaizdo nuotraukos ar paveikslėlio formoje, o greičiau kelia asociacijas su pačia kompiuterine grafika, pvz., grafikos apdorojimo įrenginys (GPU). Tad lieka toks variantas: grafikos (redagavimo) programinė įranga, tiek taškinės, tiek vektorinės, o patiems procesams įvardyti pavadinimai su foto- ir video- iš 1 varianto; na arba dar bendras disambig.

3. Abu atvejus aprašyti atskiruose straipsnių „Vaizdo(-ų) redagavimo programa“ (ar programinė įranga), „vaizdo(-ų) redagavimas“ ir „vaizdo(-ų) apdorojimas“ skyriuose ir sudėti atitinkamas wikidata nuorodas.

Iš dalies su tuo susiję ir tai, kaip reikėtų elgtis su en:digital video ir en:digital image. --Nestea (aptarimas) 14:10, 21 balandžio 2015 (EEST)[atsakyti]

Man asmeniškai nei foto-, nei grafikos redagavimas neatrodo tinkami terminai. Pirmasis neatrodo tikslus, o antrasis, kaip jau pastebėta, susijęs su kompiuterine grafika. Įdomu, ar VLKK neturi tikslesnių terminų? Bet kuriuo atveju šį straipsnį (vietoje disambig. puslapio) galima sukurti ir jame aprašyti bendrus dalykus, susijusius tiek su statinio, tiek su dinaminio vaizdo redagavimu (jei tokių rasis pakankamai). Perdaryti į disambig. nebus sudėtinga, jei prireiks. Powermelon (aptarimas) 15:17, 21 balandžio 2015 (EEST)[atsakyti]
Kalbant apie image editing daugiausia turima omeny turbūt nuotraukas/fotografijas, tad tinka nuotraukų redagavimas ir nuotraukų apdorojimas, bet visgi kokios iliustracijos, kad ir darbastalio, piešto ta kompiuterinės grafikos programa, nuotrauka nepavadinsi. Todėl image galima būtų traktuoti kaip daugiskaitą – (at)vaizdų, o video kaip vns. – vaizdo, bet tada dėl aiškumo reikėtų viršuje tradicinio teiginio: šis straipsnis yra apie..., apie <..> skaitykite... Grafikos apdorojimas tai tikrai, kad netinka, grafikos redagavimas dar dar, jei kalbant ne kaip apie procesą, o apie programinę įrangą, nes palyginimui yra taškinė grafika. Vienaip ar kitaip painiavos netrūksta.
Dar apie digital video ir digital image... Pastarąjį galima būtų pavadinti skaitmeniniu vaizdu, o digital video, kadangi tai technologija, skirta būtent tiems judantiems vaizdams atvaizduoti skaitmeniniais signalais, pavadinti skaitmenine videotechnologija, tuo pačiu video pervadinant į videotechnologija, arba apskritai palikti originalo formoje. --Nestea (aptarimas) 23:11, 21 balandžio 2015 (EEST)[atsakyti]
Atvaizdo(-ų) redagavimas kol kas man atrodo tinkamiausias terminas statiniam vaizdui (angl. image), bet tuomet terminas vaizdas, skirtas apibūdinti video, pradeda painiotis... Gal tuomet ir palinkti video pakol atsiras geresnis terminas? O en:digital image ir en:digital video tuomet siūlau vadinti atitinkamai skaitmeninis atvaizdas ir skaitmeninis video. Powermelon (aptarimas) 01:04, 22 balandžio 2015 (EEST)[atsakyti]