Aptarimas:Centrinis procesorius

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Aptarimas:Procesorius)

Procesorius - tai nebūtinai aparatinis įrenginys. Tai tiesiog sistema, kuri gauna duomenų ir komandų srautą, kurį analizuoja ir, remdamasi gautomis komandomis, apdirba duomenis. Emuliatoriai (pvz., aparatinio procesoriaus, kompiuterio, OS, etc.) irgi gauna duomenų ir komandų srautą, kurį analizuoja ir apdirba. --Tractor 18:30, 17 Bal 2005 (EEST)

Gerai, „procesorius“ turi tokią prasmę. Tačiau drįsčiau ginčytis, kad realiame gyvenime šis žodis >99 kartus panaudojimas aparatine prasme kiekvienam kartui, kai jis panaudojamas apibendrinta doroklio prasme. Todėl jei jau būtina klasifikuoti kažkaip emuliatorių, tai tiksliau ir aiškiau būtų „programų kategorija“.
Taip, procesoriais dažniausiai vadinami tie daikčiukai, kurie kišami į motinas... Bet įprasčiausia termino prasmė neturėtų būti kriterijumi termino prasmės apribojimui ar apibrėžimui, ypač tais atvejais, kai termino prasmė yra specifinė. Pvz., visiems įprasta žodžio "monitorius" prasmė nenubraukia galimybės šiuo terminu žymėti 1. tam tikros klasės laivų, 2. tam tikrų hidraulinių įrenginių, 3. tam tikros rūšies programų. Negana to, žodis "procesorius", kaipo abstraktus terminas, apima visus konkrečių procesorių realizacijos atvejus, o įprasti ("99%") procesoriai - būtent ir yra procesorių realizacijos atvejis. Žodis "doroklė" (arba "doroklis"), mano manymu, greičiau būtų laikytinas nevykusiu bandymu išversti terminą, neįsigilinus į bendrąją jo prasmę. --Tractor 23:15, 17 Bal 2005 (EEST)
O nebūna aparatinių kažkieno emuliatorių? google define:emulator pirmas hit'as - "A device, computer program, or system that accepts the same inputs and produces the same outputs as a given system." Dkbrz 21:01, 17 Bal 2005 (EEST)
Taip, gali būti ir tam tikrų aparatinių emuliatorių. Tipiškas pavyzdys - "Transmeta" procesoriai, kurie aparatiškai emuliuoja i386 tipo architektūras (iš dalies - kaip ir programiškai, bet kaip ir ne visai... ilga kalba). Kitas pavyzdys - PC kortos, skirtos "Macintosh", "Sparc" ir pan. mašinoms, aparatiškai emuliuojančios PC tipo kompiuterį (faktiškai, tai ir yra PC kompiuteriai, tik be video, hdd ir pan. posistemių). --Tractor 23:15, 17 Bal 2005 (EEST)
Kodėl rašomos pastabos straipsniui, kurio nėra?
Pastabos rašomos todėl, kad kitame straipsnyje (Kompiuterijos terminai) kilo su šiuo (dar nesamu) straipsniu susijusi diskusija, kuri gali būti aktuali šiam, dar nesamam straipsniui. --Tractor 23:15, 17 Bal 2005 (EEST)

@Nestea: Reikia išskaidyti straipsnį į "Procesorius" ir "Centrinis procesorius".Procesorius nebuvo blogas straipsniopavadinimas. Kaip jau minėta Procesorius yra bendresnė sąvoka. CPU, TPU, GPU, VPU visi yra procesoriai. ---Ergo (aptarimas) 23:12, 16 rugsėjo 2019 (EEST)[atsakyti]