Aptarimas:Parapsichologija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Psichologija neturi nieko bendro su parapsichologija. --Nomad 20:18, 2007 Birželio 4 (EEST)

Turi skaitykite apibrėžimą. --Atlantas 00:10, 2007 Birželio 5 (EEST)
Dar pažiūrėkite anglų Vikipediją pvz. bei nesąmonė, kad kategorija remiasi tik vien pseudomokslo kategorija ir nėra susijusi su "mokslais". --Atlantas 00:12, 2007 Birželio 5 (EEST)
Geriau nurodykit kur ir kuo psichologija susijusi su parapsichologija. Ar, pavyzdžiui, studijuojant psichologiją yra dėstoma ir parapsichologija? Bet kaip jau minėjau, prie šitų vandališkų pakeitimų grįšiu vėliau, kai užbaigsim su Hugo.arg nuolatinėm asmeninėm atakom. --Nomad 02:12, 2007 Birželio 5 (EEST)
Nebūtinai turi būti dėstoma, svarbiausia, kas su kuo susiję, t.y. Parapsichologija (parapsichologai) laiko save Psichologijos dalimi ir "pretenduoja į šį mokslą". Pažiūrėkite kitas viki visose yra priskirta taip.--Atlantas 11:12, 2007 Birželio 5 (EEST)
Užrakinau straipsnį savaitei, taigi tikiuosi kad per tą laiką išsiaiškinsite dėl redagavimo karo objekto. Vienas dalykas akivaizdus - jei norima priskirti psichologijos kategorijai, iš straipsnio teksto turi būti vienareikšmiškai aišku, kodėl toks priskyrimas atliktas (tokį tekstą pirma suderinkite aptarimuose, nes vėl prasidės žaidimai atmetinėjant). knutux 12:42, 2007 Birželio 5 (EEST)
Hugo.arg nesiaiškina, savo pakeitimų nepagrindžia jokiais šaltiniais arba pagrindžia tokiais juokingais, kaip NSO.lt, o vietoje argumentų naudoja asmeninius užsipuldinėjimus. Jei paliekate tai "kol išsiaiškinsite" - aš neturiu vilties su juo nieko išsiaiškinti nes tas žmogus nesikeičia. Todėl prašau, kad prie aiškinimosi prisidėtų ir daugiau dalyvių, kol dar turiu vilties išspresti hugo.arg vandalizmo problemą lokaliai. --Nomad 23:53, 2007 Birželio 5 (EEST)

Nesutinku, kad parapsichologija „neturi nieko bendro su parapsichologija“. Turėt tai turi (pakanka pažiūrėti į sąrašą temų kuriomis ji užsiima - jos siejasi su pažinimu, jutimais ir pan.), bet vis viena parapsichologija nėra psichologijos dalis. Parapsichologija gali būti apibūdinta, kaip „pseudomokslas, artimas psichologijai“. Teiginys „Parapsichologija (parapsichologai) laiko save Psichologijos dalimi“ nėra argumentas. Juk jei cirko iliuzionistai pareikš, kad jie laiko save kokiais „hipererdvės fizikais“, cirko fokusų menas netaps fizikos dalimi. --rencas 08:16, 2007 Birželio 6 (EEST)

Šiaip būtų smagu kad abi konflikto pusės aiškiai išrašytų savo poziciją su argumentais (nereikia kitos pusės pozicijos komentavimo ar kontrargumentų, pradžiai tereikia pamatyti ką ir kodėl puslapyje norite matyti skirtingai). knutux 08:40, 2007 Birželio 6 (EEST)
Rencai, sutinku, kad žiūrint iš vieno ar kito kampo panašumą galima pritempti. Kad ir, pvz., pavadinimai panašūs. Klausimas yra toks: ar tie panašumai tinka kaip pagrindas kategorijoms? Anksčiau čia buvo toks Ooom, kuris panašiai darė. Aš manau, kad parapsichologija nesusijusi su psichologija tiek, kad būtų galima čia dėti šią kategoriją. Kita vertus, jei visi pseudomokslai bus priskirti jiems artimų mokslų kategorijoms, kaip siūlė Atlantas, tada kita kalba. Bet kol kas... kas jau ten psichologinio telekinezės tyrimuose? Telepatijos? Psichologija tiria žmonių elgesį, mąstyseną (etc, tiksliau žr. atitinkamą straipsnį). Parapsichologija nedaro nieko panašaus. ---Nomad 08:43, 2007 Birželio 6 (EEST)
Atsiprašau, kad prieš tai nieko neparašiau apie kategorijas. Manau, kad straipsniui „Parapsichologija“ visiškai pakanka kategorijos „Pseudomokslai“. O kategorijoje „Parapsichologija“ galėtų būti išvardintos temos, priskiriamos parapsichologijai, žinomi pasaulio ir Lietuvos parapsichologai, parapsichologijos kritikai ir pan. Nors tie hipotetiniai parapsichologijos tiriami reiškiniai gali būti kategorijoje „Paranormalūs reiškiniai“, kuri galėtų būti „Pseudomokslų“ pakategore.
Dabar dėl „psichologinio prado“ parapsichologijoje. Kiek suprantu, viena iš parapsichologijos pamatinių idėjų - kad žmogaus mąstymas gali tiesiogiai (ar per kitokius šiuolaikiniam mokslui neprieinamus mechanizmus) veikti aplinką (telekinezė, pirokinezė ar iš jos rinkti informaciją (aiškiaregystė, prekognicija, minčių skaitymas ir pan.) ar ją perduoti (telepatija). Nors visa tai būdinga ir „grynajai“ magijai. Parapsichologijos šalininkams daugiau mažiau būdingas maginis mąstymas.
Dėl straipsnio „Parapsichologija“ turinio. Manau, kad pagrindu gali būti angliškoji versija. Jos struktūra ir teminis atskleidimas man visiškai priimtini. --rencas 09:49, 2007 Birželio 6 (EEST)