Aptarimas:Mažų sąnaudų oro linijų bendrovė

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Straipsnio pavadinimas[redaguoti vikitekstą]

Prašom atšaukti šio straipsnio pervadinimą į "Pigių skrydžių oro linijų bendrovė". Pačiame straipsnyje aiškiai aprašyta, kodėl terminas "pigių skrydžių bendrovė" yra klaidingas. Kaštai - ekonominis terminas, kaštai nėr kaina!!!! Nevidonas 12:11, 2007 Balandžio 6 (EEST)

Na pervadinimų atšaukti neįmanoma, įmanoma tik pervadinti atgal. Bet siūlyčiau neskubėti, nes kaštai nėra vartotinas žodis ([1]). Jei dabartinis pavadinimas nėra korektiškas, reiktų išdiskutuoti koks būtų teisingas lietuviškai ir tuo pačiu teisingai perteikiantis prasmę. knutux 13:19, 2007 Balandžio 6 (EEST)
Būtų geriausia tą daryti prieš darant pervadinimus! Nes akivaizdu, kad pervadinimo autorius tai atliko net akies neužmetęs į patį straipsnį, be to, pervadino į pirmą galvon šovusį pavadinimą. Kalbos komisija tik rekomenduoja vengti žodžio kaštai (nors turiu ant stalo mikroekonomikos vadovėlį, kuriame šis terminas nuosekliai vartojamas). Ir pateikia krūvą alternatyvų, pvz. "sąnaudos". Nevidonas 15:54, 2007 Balandžio 6 (EEST)
kad "kaštai" keistini sąnaudomis, nekelia abejonių. Nevidono minimas vadovėlis turbūt jau senstelėjęs, nes vėliausiai nuo praeito pavasario Lietuvių kalbos komisija neaprobuoja nė vieno ekonomikos vadovėlio su "kaštais" (turiu skaudžios patirties). DĖL pavadinimo: pasižiūrėkite internete, kuris pavadinimas populiaresnis. Konsultantas 18:15, 2007 Balandžio 6 (EEST)
Kadangi "pigių skrydžių bendrovė" vis tiek yra klaidingas pavadinimas (ne kalbos kultūros, o turinio prasme), leidau sau pervadinti į "Žemų sąnaudų bendrovę". TAčiau kiek pastebiu žiniasklaidoje, masiškai vartojamas įvardijimas yra 'žemų kaštų bendrovė" (neretai pasitaiko ir klaidingas 'pigių skrydžių). Beje, kadangi straipsnio pavadinimas gana ilgas, reikėtų nukreipiamųjų nuorodų iš "Žemų kaštų bendrovė" ir "Pigių skrydžių bendrovė". Nevidonas 10:30, 2007 Balandžio 11 (EEST)

Poveikis aplinkai[redaguoti vikitekstą]

Naudotojas:Knutux parašė dėl skyrelio „Poveikis aplinkai“: (attention) skyrelis ne apie žemų kaštų bendrovių poveikį aplinkai, taigi reikia pervadinti skyrelį arba dar geriau - iškelti į bendresnį straipsnį.

Vis tik skyrelyje paminėta, kad aptariamos bendrovės leido labai padidėti skrydžių skaičiui. Taigi, skyrelis susijęs su straipsnio tema. Tačiau gal reikėtų paminėti ir tai, kad šių bendrovių lėktuvai labiau užpildomi, todėl, vieno žmogaus kilometrui tenkantis poveikis aplinkai yra mažesnis, negu tradicinių skrydžių bendrovių. Negirdėjau, kad būtų atlikti tyrimai, kurie palygintų vieno asmens kelio kilometrui tenkantį skirtingų transporto rūšių poveikį aplinkai. Spėju, kad blogiausi rezultatai būtų lengvųjų automobilių. Nežinau, kaip išsidėstytų autobusai, traukiniai ir lėktuvai. Jei rašome apie tai - turėtume nurodyti šaltinius. O jei tokių neturime - tada gal tą skyrelį reikėtų formuluoti ne kaip faktą, bet kaip paplitusią faktais nepagrįstą nuomonę? --Mykolas OK
Taip kaip parašyta šiuo metu, skyrelį reikia iškelti arba keisti pavadinimą, nes pagal tekstą poveikis aplinkai nepriklauso nuo bendrovės tipo. Dėl to ir uždėta attention. knutux 08:34, 2007 Balandžio 11 (EEST)
Kažkur (bet ne vikipedijoje) teko matyti lentelę, kurioje buvo nurodoma, kad kelionė lėktuvu padaro 14 kartų didesnį įnašą į šiltnamio efektą nei tokia pat kelionė traukiniu (elektriniu, suprantama, Vakarų europoje kitokių mažai ir tėra). Bet, deja, nebeatsimenu kur ją mačiau, nei kur jos ieškoti... Nevidonas 10:30, 2007 Balandžio 11 (EEST)

Va dar tokią informaciją radau apie diskusijas dėl oro transporto apmokestinimo: "The European Commission presented the draft directive on emission trading for air traffic in December last year (2006). The scheme is supposed to start for domestic EU flights in 2011. As from 2012, it is scheduled to include all international flights to and from the EU." Nevidonas 11:37, 2007 Balandžio 12 (EEST)

Tai koks galutinis sprendimas dėl to Attention skydelio? --Nomad 12:25, 2007 rugsėjo 7 (EEST)