Aptarimas:Kuršiai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vakarų baltų gentys atskilo jau V a. pr. Kr. Tai buvo prūsai, jotvingiai bei kuršiai. Akivaizdu, kad kuršiai turėjo gyvuoti anksčiau nei nuo pirmojo tūkstantmečio. Iki I tūkstanmečio vidurio jų kalba ir kultūra buvo ARTIMA prūsams, vėliau tapo intensyviai veikiama lietuvių ir latvių. Čia parašyta, kad Kuršiai - pirmoji baltų gentis paminėta rašytiniuose šaltiniuose(876m). Ir visai nesvarbu, kad Aleksandrijos geografas Ptolemajas jau II a. pažymi Sūduvius (Jotvingius) ir Galindus. Negalima atmesti ir pirmo neabejotino prūsų paminėjimo (VIIIa.) Pirmąji paminėjimą ~876 metu tegalime priskirti konkrečiai vietovei - Apuolei. Ji tikrai buvo pirma vietovė pirmą kartą paminėta šaltiniuose.--egisz 20:17, 29 Sausio 2006 (EET)

Mūsų humanistikos "aksioma", anot kurios Vakarų baltai nuo kt. baltų "atskilo" V a. pr. Kr., yra morališkai pasenusi, jokiais rimtesniais argumentais nepagrįsta spekuliatyvi kalbininkų prielaida. Interdisciplinariniu požiūriu tą "atskilimą" kur kas korektiškiau datuoti III tūkstantmečio pr. Kr. pradžia.

"Prūsų" etnonimas šaltiniuose pirmąkart pasirodo ne VIII-ame, o IX a. Tuo tarpu kuršius bent jau iš "europiečių" pirmasis yra paminėjęs tas pats Ptolemajas; nuo prūsų I tūkstantmetyje jie "nutolo" ne dėl latvių ar juolab lietuvių poveikio, o dėl žymaus lybiškojo substrato dalies padidėjimo kuršių kalboje ir (mažesniu mastu) kultūroje. --Goga

Kągi, aš rėmiausi R. Kumantavičiumi, kuris apie Ptolemajaus kuršių paminėjimą nieko neužsimena. Taip pat daro ir Bumblausko knyga, kurioje yra ištraukėlė apie šį žemėlapį. Šiokia tokia citata iš kitos ištraukos "Baltų gentys turėjo susiformuoti mūsų eros pirmaisiais amžiais. Apie tai galima spręsti iš Antikos šaltinių - II a. graikų geografui Ptolemajui jau buvo žinomos sūduvių ir galindų gentys. Tačiau vėlesni šaltiniai ilgai neužsimena apie baltus. Tai paaiškinti paprasta - žlugus Romos imperijai, reikėjo kelių amžių, kol susiformuos raštinga vakarų civilizacija. .......... Vis dėlto nuo IX a. II p. kai kurios baltų gentys pradedamos minėti kur kas konkrečiau. Vokiečių šaltiniai mini prūsus ir kuršius, o danų - žiemgalius." Ar dar negana? Ar žinai kelintai metais tiksliai paminėti prūsai? Vieni šaltiniai nurodo VIII, kiti IXa. Konkrečios datos..?--egisz 18:10, 31 Sausio 2006 (EET)

Šiaip jau pirmojo baltų paminėtojo šlovė priklauso Herodotui (V a. pr. Kr.). Aprašydamas skitų kaimynus, jis išvardija keletą etnonimų (dalis jų - pravardiniai), tarp kurių du laikomi galimai autentiški ir baltiški: budinai ir neurai (neruviai? neruvėnai?). Budinų lokalizacija dar vis spėliojama - Volgos vidupys, Dnepro aukštupys, Dono ir Dnepro baseinai, - tuo tarpu neurai (juos mini ir vėlesni Antikos rašytojai) esą galėję būti Narevo paupio gyventojai. Alvydas 2006 04 29 13:45