Aptarimas:Aralo jūra/Archyvas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Aš tryniau "okupaciją" dėl to, kad šis terminas čia nelabai tinka. Nei Uzbekija, nei Kazachija iki 1991 m. niekada nėra buvusios atskiromis valstybėmis. Okupacijos terminas taikomas, kai viena valstybė užima kitos suverenios valstybės teritoriją arba jos dalį ginkluota jėga arba grasindama panaudoti ginkluotą jėgą. Šis terminas puikiausiai tinka Pabaltijui 1940 metais, bet Uzbekijai ir Kazachijai - nelabai. Tai panašu lyg rašytume, kad Žemaitija yra Lietuvos okupuota teritorija. Taip pat manau prasminga skirti "rusus" ir "sovietus", nes tai skirtingi dalykai, nors ir išoriškai labai panašūs. Ateityje pasižadu parašyti atitinkamus wikipedijos straipsnius.Dirgela 17:00, 17 Gru 2004 (UTC)

ko siam straipsniui truksta iki vertingo, kas gali parasykit, prisidekit... Adam 21:49, 2007 Gegužės 22 (EEST)

Na šiaip straipsnis labai išsamus ir įdomus. Aišku vertingu skelbti gal dar apimtis mažoka. Dar apie geografiją būtų daugiau galima aprašyti. Reiks sovietinę enciklopediją žvilgtelėti, gal dar naudingos info atsiras. Hugo.arg 22:07, 2007 Gegužės 22 (EEST)
ten dar raso kad viskas ciki : ))) biski senoka, o inete vien apie katastrofa... http://www.worldlakes.org/lakedetails.asp?lakeid=9219 cia isviso raso kad tam ezerui 20 milijonu metu wtf...? Adam 22:11, 2007 Gegužės 22 (EEST) ps kaip egzs?

Ar vertėjo po lentele minėti, kad į Aralo jūrą įteka Amudarja, kai tekste nurodyta, kad tai jau tapo istoriniu faktu? Konsultantas 19:58, 2008 sausio 14 (EET)

Visuotinė lietuvių enciklopedija i tomas teigia cituoju: "Dabar buvusių Aralo intakų - Syrdarjos, o kai kada ir Amudarjos - vanduo nebepasiekia Aralo."

Dažniausias gylys = vidutiniam gyliui? Adam 14:08, 2008 sausio 15 (EET)

dar viena problema... čia teigiama kad vid ir maks gyliai atitinkamai: 30,4 ir 40,4, o VLE 10-15 ir 54,5... Kuo tikėt? Adam 14:18, 2008 sausio 15 (EET)

Na VLE tai tikrai nepatariu tikėti. Ten yra vietų kur visiškai nusišnekėta, arba naudojami labai pasenę duomenys. * Hugo ¿díme? 14:50, 2008 sausio 15 (EET)

Tai ką siūlai? visai naikint duomenis ar pateikti abu variantus? Dar vienas šaltinis sako:

Assuming future average inflow to the Large Aral of around 8 cu km (2 cu mi), that part of the Aral Sea will continue to recede, separating into three lakes with differing, but quite high salinities. By 2011 the Large Aral is projected to have a total area of only 8,550 sq km (3,100 sq mi). The Small Aral’s level will be maintained at about 42 m (138 ft) by the Berg Strait Dike, with excess flow from the Syr Darya allowed to flow southward to the Large Aral. To restore the entire sea to its 1960 dimensions would require many decades of inflows amounting to an estimated 55 cu km (13 cu mi) per year, or nearly four and a half times the recent inflow rates.

Bus išlaikytas 42 m gylis, tačiau kitas mane labai sugluminęs dalykas - teiginys "excess flow from the Syr Darya". Tai reikštų, kad jos vandenys pasiekia Aralo jūra, o tai kertasi su VLE teiginiu.

Nieko nebe suprantu. Adam 15:15, 2008 sausio 15 (EET)

Na kad gyliai skiriasi tai nieko keisto, nes ežere vandens lygis nepastovus. Todėl galima nurodyti keletą variantų su šaltiniais. Dabar dėl tų upių.. Na Syrdarja ko gero tikrai įteka, bent per panoramio tai puikiai matosi, o Amudarja užsibaigia į šiaurę nuo Nukuso. Neaišku, ar jos vanduo pasiekia Aralą per potvynius, tada lenelėje būtų galima įrašyti skliaustuose. O VLE kaip nelabai rimtą šaltinį čia nereiktų naudoti. * Hugo ¿díme? 15:29, 2008 sausio 15 (EET)

Dar radau, kad gylis 14 m [1], einu prie išvados, kad tą gylį kokį nori tokį ir susigalvoja, o be to kai šiaurinėj daly pradėjo kilti tai iš vis painiava. Gal iš vis skaičius tuos ištrinti? Adam 22:26, 2008 sausio 15 (EET)

Rašoma: „Iki 1990 vėjai ir audros paskleidė ant jūros dugno gulėjusias 75 tonas druskos ir toksinių dulkių, taip užteršdami atmosferą, vandenį ir žemę. Smarkiai pradėjo plisti ligos: cholera, šiltinė, gastritas, kraujo vėžys, astma, hepatitas, tuberkuliozė, anemija ir bronchitas.“

Pagal viską dulkių audros turėjo pakelti ne 75 tonas druskų, o žymiai daugiau (įtariu, kad Vilniuje žiemą gatvėse išbarsto daugiau).
Ir abejonė dėl ligų. Cholera, šiltinė, hepatitas, tuberkuliozė, kaip užkrečiamos ligos turėtų būti susijusios su infrastruktūros (geriamas vanduo, medicininis aptarnavimas ir pan.) blogėjimu, o ne pačiu jūros sekimu. Čia priežastys gali sietis su ekonominės ir socialinės padėties blogėjimu, susijusiu su TSRS byrėjimu ir susijusiais įvykiais nuo 1990 m. Gal kur šaltiniuose tai išrūšiuota?
Astma, bronchitas labai realu, kadangi gali būti susiję su druskingomis dulkių audromis. Pesticidai gali būti susiję su anemijomis, kraujo vėžiu, gal ir astma ir bronchitais, Reikėtų tuos faktus patikrinti. Nes kol kas ši dalis atsiduoda „strašilkomis“...--rencas 22:18, 2008 sausio 28 (EET)

Įvėliau žioplą klaidą 75 milijonus tonų.... Adam 22:26, 2008 sausio 28 (EET)
Ligas paminėjo BBC tame straipsnyje (pažiūrėk išnašas)... Nežinau kas yra strašilkos. Adam 22:32, 2008 sausio 28 (EET)

Ir šiaip pilna šaltinių pvz [2]

Citata:

2. Health
   * Increase of serious diseases( e.g. cholera, typhus, gastritis, blood cancer)
   * Increase of respiratory system diseases (asthma, bronchitis)
   * Birth defects and high infant mortality

Tu sakei :

"Cholera, šiltinė, hepatitas, tuberkuliozė, kaip užkrečiamos ligos turėtų būti susijusios su infrastruktūros (geriamas vanduo, medicininis aptarnavimas ir pan.) blogėjimu, o ne pačiu jūros sekimu."

Tolstant vandeniui, mažėjant vandens kiekiui ir didėjant druskos koncentracijai vandeny, mažėjo galimybė gauti švaraus geriamo vandens, todėl ir prasidėjo visokios ligos... Adam 22:50, 2008 sausio 28 (EET)

Visgi išėmiau ligas kurios susijusios su sanitarijos nesilaikymu: hepatitas, tuberkuliozė. Ačiū už pastabas. Adam 23:03, 2008 sausio 28 (EET)
Čia mūsų nuomonės sutampa. Bent viename iš šaltinių minimos skurdo problemos:
„The process of environmental degradation in the Aral region has led to a socioeconomic crisis. As a result of the pollution and ensuing poverty, the region has highest rates of children mortality in the former Soviet Union (75 for 1,000 births) and high rates of maternal mortality (about 120 for 10,000 confinements). Diseases of destitution are widespread: infectious and parasitic ones, such as typhus, paratyphus, hepatitis, and also tuberculosis.“
Tačiau šis skurdas bent iš dalies susijęs su ekonomikos žlugimu nykstant Aralui. Manau, kad tos ligos straipsnyje gali būti (gal net turėtų būti) paminėtos, tik reikia nurodyti, kad tai sukelta ne tiesiogiai Aralo sekimo, o sekimo sukelto ekonominio smukimo (ir, ko gero, paskutiniais metais - išnykusios socialinės paramos žlugus TSRS, kur ji visgi egzistavo). Nors tam reikėtų paieškoti šaltinių...
Atsiprašau, kad čia patarinėju, vietoj pats pataisęs - kol kas neturiu laiko rimčiau padirbėti.
O „strašilkos“ (rus. страшилки) - baisios istorijos, kurias vaikai vieni kitiems pasakoja... Nežinau, kaip tai lietuviškai vadinama... --rencas 00:39, 2008 sausio 29 (EET)

Nu tada siūlau sakinį apie ligas pakeisti šia pastraipa (versta iš čia [3]). Pakeisk kaip atrodo geriau...: Adam 15:20, 2008 sausio 29 (EET)

Prastėjanti ekologinė padėtis Aralo jūros regione bei Sovietų Sąjungos subyrėjimas privedė prie socio-ekonominės krizės. Dėl aplinkos taršos ir skurdo, ši sritis turi aukščiausią kūdikių mirtingumą pokomunistinėse šalyse (75 iš 1000). Dėl skurdo plinta infekcinės ir parazitinės ligos: šiltinė, hepatitas ir tuberkuliozė. Ekologinės katastrofos epicentre plačiai paplitusios anemija, skydliaukės, inkstų, kepenų ligos. Taip pat dažnos kraujo, vėžio, astmos, širdies ligos.[1]

Manyčiau, kad viskas OK. --rencas 16:07, 2008 sausio 29 (EET)

Done, gal dar maitai ką netinkamą? Adam 22:41, 2008 sausio 29 (EET)

Vandens ir(iš?) Pamyro kalnų ledynų permetimas į Aralo jūrą.

yra druskingas nenutekamas ežeras Centrinėje Azijoje, Nenutekamas tai tas kurio nenutekina, tas kuris nenuteka būtų nenutekantis, o tas kuris neturi nuotakų, kogero nenuotakus.

žodžio aral (uzbekų orol), reiškiančio sala, Reiškiančio ką, pagal mane, o čia gaunasi reiškiančio kas, reik arba kabučių, arba perkonstruot.Trintukas 17:18, 2008 sausio 29 (EET), Kaip automatiškai pasirašinėt?

1. Dėl Pamyro, šitą sakinį paslepiau, nes neradau jokių šaltinių, tokio projekto aprašymų.
2. pataisyta.
3. pataisiau. Adam 22:41, 2008 sausio 29 (EET)

  1. http://hercules.gcsu.edu/~sdatta/home/teaching/hydro/case_studies/aral_sea.html