Aplinkosauginio švietimo fondas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Aplinkosauginio švietimo fondas – tarptautinis nevyriausybinių organizacijų tinklas, kurio tikslas – įgyvendinti darnaus vystymosi principus, vykdant aplinkosauginį visuomenės švietimą ir ugdant visuomenės sąmoningumą. Jis įgyvendina penkias aplinkosaugines programas: „Mėlynosios vėliavos“, „Gamtosauginių mokyklų“, „Jaunųjų aplinkos reporterių“, „Miškų pažinimo“ bei „Žaliojo rakto“.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aplinkosauginio švietimo fondas („Foundation for Environmental Education in Europe“) Europoje buvo įkurtas 1981 metais. Pirmaisiais gyvavimo metais jis organizavo tarptautinius seminarus, konferencijas, skelbė publikacijas. Dešimtojo dešimtmečio viduryje „Aplinkosauginio švietimo fondo“ programomis imama aktyviai domėtis ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose. 2000 metais nuspręsta šį fondą paskelbti pasauline organizacija, į fondo veiklą įsitraukė daug organizacijos iš šalių, esančių kituose žemynuose.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Aplinkosauginio švietimo fondo“ programas atskirose šalyse gali atstovauti ir koordinuoti tik viena nacionalinė nevyriausybinė organizacija, kurios pagrindinė veiklos sritis yra susijusi su aplinkosauga. Lietuvoje šio fondo programų įgyvendinimą patikėta koordinuoti Lietuvos žaliųjų judėjimui. Šiuo metu mūsų šalyje įgyvendinamos trys iš penkių „Aplinkosauginio švietimo fondo“ programų: „Mėlynosios vėliavos“, „Gamtosauginių mokyklų“ bei „Žaliojo rakto“.

Kiekviena nevyriausybinė organizacija, atstovaujanti „Aplinkosauginio švietimo fondą“ savo šalyje, įsipareigoja koordinuoti fondo programas ir vykdyti fondo nustatytus reikalavimus. Nuo 2000 metų visuomeninė organizacija „Lietuvos žaliųjų judėjimas“ yra „Aplinkosauginio švietimo fondo“ narė Lietuvoje.

Prezidentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Aplinkosauginio švietimo fondo“ prezidentai:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]