Apatinė nosies kriauklė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Apatinė nosies kriauklė pažymėta raudonai

Apatinė nosies kriauklė (lot. Concha nasalis inferior) – atskiras porinis, į nosies ertmę išlinkęs kaulas, savo forma pakartojantis akytkaulio kriaukles. Šis kaulas prisijungęs prie viršutinio žandikaulio ir gomurikaulio stačiosios plokštelės, jis turi tris neryškias ataugas, vadinamas pagal tai, su kokiu kaulu jungiasi. Didžiausia yra viršutinio žandikaulio atauga (lot. Processus maxillaris), o ašarinė atauga (lot. Processus lacrimalis) ir akytkaulinė atauga (lot. Processus ethmoidalis) yra vos įžiūrimos. Tarp apatinės kriauklės ir šoninės sienos susidaro apatinė ilgiausia nosies landa (lot. Meatus nasi inferior).

Funkcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viršutinis žmogaus žandikaulis

Apatinė, kartu su kitomis (viršutine ir vidurine) kriauklėmis, kvėpavimo takuose paskirsto orą į tris kvėpavimo tunelius ir yra atsakingos už tai, kad įkvėptas oras judėtų tolygiai aplink didžiausią blakstienėlių, sulaikančių bakterijas, paviršių ir klimato kontrolės audinį.

Apatinėje nosies kriauklės gleivinėje, daug plonasienių veninių ančių(dėl to gleivinė panaši į kempinkūnį ir apimta uždegimo išburksta). Gleivinės paviršiuje kraujagyslės išraizgytos kilpomis, kuriomis kraujo srovė teka priešinga kryptimi nei įkvepiamas oras. Tokiomis sąlygomis oras šildomas/šaldomas.

Apatinė nosies kriauklė kaulėja iš atskiro centro, kuris atsiranda nosies kremzlinėje kapsulėje tuo pačiu metu kaip ir akytkaulio centrai.

Kaktinė atauga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaktinė atauga (lot. Processus frontalis) viršutine karpyta briauna jungiasi su kaktikauliu, priekine briauna – su nosikauliu, o užpakaline – su ašarikauliu. Išoriniame jos paviršiuje iškyla vertikali priekinė ašarinė skiauterė (lot. Crista lacrimalis anterior), kuri su ašarikaulio panašia skiautere apriboja ašarų maišo duobę (lot. Fossa sacci lacrimalis). Vidiniame, nosiniame, ataugos paviršiuje sagitaliai driekiasi akytkaulinė skiauterė (lot. Crista ethmoidalis), akytkaulio vidurinės kriauklės iškyšuliui tvirtintis.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • G. Česnys, J. Tutkuvienė, A. Bartkus, V. Gedrimas, R. Jankauskas, R. Rizgelienė, J. Žukienė, „Žmogaus anatomija 1“, „Vilniaus universiteto leidykla“, Vilnius 2008 m., ISBN 978-9955-33-361-6