Andrius Ryliškis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Andrius Ryliškis (1897 m. lapkričio 30 d. Malkavoje (dab. Mogiliavo sritis Baltarusijoje) – 1975 m. kovo 4 d. Garlande, Arkanzaso valstija, JAV) – Lietuvos pedagogas, Šaulių sąjungos aktyvistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo lietuvių kaime Baltarusijoje, į kurį iš Saldutiškio dvarui priklaususio kaimelio buvo priversti 1885 m. išsikelti jo seneliai. Radomlio katalikų parapijos klebonas išmokęs jį lietuviškai skaityti, palaikė tautinę dvasią.

Prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas, 1916 m. A.Ryliškis mobilizuotas į carinės Rusijos kariuomenę. Buvo sužeistas, 1917 m. baigė praporščikų mokyklą. 1918 m. atsidūrė Darbininkų ir valstiečių Raudonojoje armijoje. Dėl patirtų sužeidimų į frontą nebebuvo siunčiamas, tarnavo daugiausiai Kaukaze. 1922 m. buvo demobilizuotas, išsirūpino Lietuvos pilietybę.

1924 m. gruodžio mėnesį atvyko gyventi į pasienio miestelį Pirmąją Varėną (Varėnos geležinkelio stoties gyvenvietė, oficialiai vadinama Antrąja Varėna tuo metu priklausė Lenkijai) ir buvo paskirtas pradžios mokyklos mokytoju. Jo pastangų dėka miestelyje įkurtas Šaulių sąjungos skyrius, 1928 m. aikštėje pastatytas paminklas Nepriklausomybės dešimtmečiui paminėti. 19301933 m. iškilo erdvūs Šaulių namai, kuriuose veikė biblioteka ir skaitykla. Mokyklai suteiktas M.K.Čiurlionio vardas, su mokinių pagalba buvo sutvarkyti Nepriklausomybės kovose žuvusių karių kapai. Mokytojo palaikomi Varėnoje veikė: jaunimo choras, dramos ratelis ir orkestras, suburta ugniagesių komanda. Kartu su gydytoju Albinu Grigaičiu Glūko kaime įkurtoje Džiovos sanatorijoje pacientams rengdavo kultūrines programas.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje A. Ryliškis pasitraukė į Vokietiją, o 1949 m. persikėlė į JAV, gyveno Čikagoje. 1974 m. išleido autobiografinę knygą „Fragmentai iš praeities miglų“.

Atminimo įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1991 m. prie mokyklos senojo pastato atidengta memorialinė lenta su A. Ryliškio bareljefu
  • Senosios Varėnos vidurinė mokykla pavadinto jo vardu
  • Senojoje Varėnoje viena gatvių pavadinta A.Ryliškio vardu

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]