Amir Maimon

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Amiras Maimonas)
Amir Maimon
Izraelio ambasadorius Lietuvoje (2015–2019 m.)
Tėvas David Maimon
Motina Sarah Maimon
Sutuoktinis (-ė) Tal Maimon
Vaikai Ofek, Naveh ir Elinor
Izraelio ambasadorius Lietuvoje (2015–2019 m.)
Veikla Izraelio diplomatas ir karininkas
Pareigos pirmasis Lietuvoje reziduojantis Izraelio ambasadorius
Išsilavinimas aukštasis magistrinis
Alma mater Haifos universitetas

Amiras Maimonas (Amir Maimon, hebr.אמיר מימון‏‎) – Izraelio diplomatas, 2015–2019 m. einantis Izraelio ambasadoriaus Lietuvoje pareigas. Pirmasis akredituotas Izraelio ambasadorius Lietuvai, reziduojantis Vilniuje esančioje ambasadoje.

Gimė trijų vaikų šeimoje. Tėvas – pasižymėjęs karininkas David Maimon. Seneliai buvo į Palestinos mandatą migravę Jemeno žydai. Amiras pradėjo karjerą Izraelio gynybos pajėgose, kur išbuvęs 14 metų gavo pulkininko laipsnį. Tarnaudamas karinėse pajėgose koordinavo Operaciją „Saliamonas“ Etiopijoje, už tai buvo Izraelio valstybės įvertintas apdovanojimu.

1989 m. Amiras perėjo į diplomatinę karjerą ir dirbo įvairiose pozicijose skirtingose pasaulio šalyse.[1] Dirbo Londone, Ankaroje, Kanadoje, Jeruzalėje, Vašingtone.

Studijavo istoriją Tel Avivo Universitete, kur įgijo bakalauro laipsnį. Socialinių mokslų magistro laipsnį gavo Haifos universitete. Taip pat studijavo nacionalinį saugumą ir yra baigęs Izraelio nacionalinį gynybos koledžą.

Ambasadoriaus postas Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš paskyrimą Vilniuje 2012–2014 m. laikotarpiu dirbo Šiaurės Europos departamento direktoriumi Izraelio užsienio reikalų ministerijoje.

Ambasadoriaus A. Maimon kadencijos laikotarpiu suaktyvėjo kultūriniai ryšiai tarp Izraelio ir Lietuvos, pradėti abipusiai moksleivių mainai[2], paminklais pažymėtos kai kurios su Lietuvos žydų istorija susijusios vietos.[3] Ambasadorius aplankė daug Lietuvos žydų paveldo vietų visoje Lietuvoje[4] ir aktyviai dalyvavo Lietuvos visuomeniniame gyvenime.

Siekdamas istorinio susitaikinimo A. Maimonas, būdamas ambasadoriumi, aplankė Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago dukterį Auksutę Ramanauskaitę-Skokauskienę ir pasveikino gimtadienio proga, pabrėždamas, kad „jo valstybė gerbia ir vertina [lietuvių] laisvės kovą, kuriai vadovavo <…> Adolfas Ramanauskas Vanagas.“[5] Taip diplomatas sureagavo į Rūtos Vanagaitės teiginių sukeltą skandalą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Prieš tai:
buvo tik reikalų patikėtiniai
Izraelio ambasadorius Lietuvoje
2015–2019
Po to:
Josefas Levi