Amazonės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Amazonės (gr. Aμαζόνες / Amazónes arba Aμαζονίδες / Amazonides) graikų mitologijoje – moterų karių tauta.[1] Amazonės buvo Arėjo ir Harmonijos palikuonės[2]. Jos gyveno prie Juodosios jūros, Kapadokijoje prie Termodonto upės, netoli Temiskiros miesto. Tikriausiai iš ten jos atsikėlė į Skitiją ir prie Meotidės bei Tananjo upės[3]. Buvo puikios raitelės ir karės.

Amazonės neapkęsdavusios savo šalies vyrų, tačiau norėdamos pratęsti giminę susitikdavo su kaimyninių genčių vyrais. Savo sūnus atiduodavo kitiems auginti arba nužudydavo, o dukteris mokydavo kovos meno. Tam, kad lengviau galėtų naudotis lanku, jos panaikindavusios (nusipjaudavusios ar išsidegindavusios) dešiniąją krūtį. Tačiau šis paaiškinimas greičiausiai klaidingas, kadangi mituose amazonės vaizduojamos gražiomis, raumeningomis moterimis, kurios turi dvi krūtis. Tradiciniai jų ginklai: dviašmenis kirvis, lankas, ietis ir pusmėnulio formos skydas. Manoma, kad amazonės buvo įkūrusios daug miestų Mažojoje Azijoje, pvz., Efesą. Tose vietose klestėjo Artemidės kultas, todėl amazonės kartais laikomos deivės šventyklų žynėmis.

Amazonių karo žygiai siekė Trakiją, Siriją, Mažąją Aziją.

Žymiausios amazonės :

Etimologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Amazonių vardo etimologija kartais kildinama iš „nevalgančios duonos“, kas turėtų reikšti, kad tai buvo klajoklių, o ne žemdirbių tauta. Ilgą laiką terminas taip pat buvo aiškinamas kaip „bekrūtės“ (gr. a + mazos), „nesidominčios vyrais“ (a + masso) ir kt. Tačiau dabar manoma, kad tikriausiai amazonės vardas kilęs iš iranėnų kalbų: ha-mazan reiškia „karys, karė“.[reikalingas šaltinis]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Amazonės. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. 422-423 psl.
  2. Apoldoras Rodietis. Argonautika II 990
  3. Herodotas. Istorija IV 110–117
  4. Apolodoras. Biblioteka II 3, 2
  5. Homeras. Ildiada III 189
  6. Diodoras Sicilietis. Istorinė biblioteka II 46, 5
  7. Plutarchas. Tesėjas 26-28
  8. Euripidas. Herakleidai 408–415

Literatūra