Amžiaus kiaušinis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Perpjautas amžiaus kiaušinis

Amžiaus kiaušinis (kin. 皮蛋, pinyin: pídàn) – kinų virtuvės užkandis, gaminamas kiaušinius kelias savaites ar mėnesius laikant specialiame mišinyje.

Delikatesas yra paveldėtasMingų dinastijos. Iki šiol šis užkandis yra populiarus Kinijoje, Japonijoje, Korėjoje.

Amžiaus kiaušinių ruošimui dažniausiai yra naudojami ančių ir vištų, o kartais ir putpelių kiaušiniai. Kiaušiniai aptepami mišiniu iš arbatos, druskos, pelenų ir molio, po to vyniojami į ryžių lukštus ir šiaudus, sudedami į pintines ir užkasami į žemę. Egzistuoja daug gaminimo variantų, bet visada svarbiausia taisyklė yra ta, kad prie kiaušinių nepatektų oras. Cheminiai procesai vyksta 15-20 dienų, priklausomai nuo oro temperatūros, bet dažnai kiaušiniai laikomi 3-4 mėnesius. Jeigu amžiaus kiaušinius palikti apvalkale, jie gali išsilaikyti keletą metų.

Kiaušinio baltymas įgauna želatininę konsistenciją, pasidaro tamprus, tamsiai rudos spalvos, pusiau permatomas. Trynys tampa kreminės konsistencijos, spalva tamsi nuo pilkos iki beveik juodos su žaliu atspalviu, skleidžia stiprų amoniako kvapą.

Daugiau amžiaus kiaušiniai kulinariškai nebeapdorojami, valgomi kaip užkandis. Serviruojami supjausčius plonais griežinėliais, kartu patiekiant sojų ar austrių padažą. Kiaušiniai taip pat naudojami kaip ingredientas pagrindiniams patiekalams, o susmulkinti dažnai dedami į ryžių košę