Alyvuogių aliejus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Alyvų aliejus)
Alyvų aliejus

Alyvuogių aliejus – aliejus, gaminamas iš alyvmedžio vaisių. Gausiai naudojamas Viduržemio jūros šalių kulinarijoje. Taip pat naudojamas kosmetikos, muilo gamyboje. Kulinarijoje naudojamas natūralus (pvz., salotoms), taip pat virimui (pvz., gruzdintuvėse).

Alyvuogių aliejų galima padalinti pagal gamintojų šalis: pagrindinis tiekėjas pasaulyje yra Ispanija, kiti svarbūs tiekėjai – Marokas, Turkija, Graikija, Italija, Tunisas, Portugalija, Sirija,[1] taip pat jį gamina Prancūzija, Kinija, Čilė, Peru, Brazilija, Meksika, Angola, Pietų Afrikos Respublika, Urugvajus, Afganistanas, Australija, JAV ir kt.

Alyvuogių aliejų sudaro sočiųjų riebalų rūgščių (2,4 % stearino ir 7–10 % palmitino) ir nesočiųjų riebalų rūgščių (15 % linolo ir 54–81 % oleino) trigliceridai, nedidelis kiekis baltymų, vitaminų. Tankis 917 kg/m³, lūžio rodiklis 1,4635, –2 °C temperatūroje pradeda stingti. Laikomas šviesoje apkarsta, mikroorganizmų veikiamas skyla į glicerolį ir į sočiąsias bei nesočiąsias riebalų rūgštis.[2]

Alyvuogių aliejaus rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra daug alyvuogių aliejų skirstymo būdų. Vienas jų:[3]

  • Virgin Olive Oil (liet. tyras alyvuogių aliejus) – aliejus gaunamas iš alyvuogių nekeičiant jų pagrindinių savybių. Taip gaunamas visiškai natūralus produktas, turintis visas alyvuogių savybes ir charakteristikas. Šis aliejus skirstomas į tris rūšis:
    • „extra“ (liet. ypač tyras alyvuogių aliejus) – jo rūgštingumas yra mažesnis negu 1 % (geriausiuose aliejuose netgi 0,225 %). To siekiant alyvuogės renkamos rankomis, o aliejaus spaudimas pradedamas ne vėliau kaip per 24 valandas po alyvuogių surinkimo. Aliejai, turintys pavadinime „extra“, yra pirmojo spaudimo.
    • average“ – gaminamas iš labiau prinokusių negu „extra virgin olive“ alyvuogių ir turi rūgštingumą iki 1,5 %.
    • strong“ – rūgštingumas iki 2 %.
  • Refined Olive Oil (liet. rafinuotas alyvuogių aliejus) – gaunamas chemiškai rafinavus „virgin olive oil“, kas turi pagerinti aliejaus skonį, praskaidrinti ir suteikti aliejui tinkamą spalvą.
  • Olive Oil – gaunamas rafinuojant alyvuogių minkštimą ir odeles. Šviesesnis ir labiau beskonis. Rūgštingumas iki 3,3 %.
  • Olive-Pomace Oil (liet. alyvuogių išspaudų aliejus) – gaunamas perdirbant tai, kas liko po ankstesnių spaudimų. Tai yra žemesnės leidžiamos valgyti rūšies aliejus.
  • Refined Olive-Pomace Oil (liet. rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus) – gaunamas rafinavus tokį aliejų, kurio skonis arba rūgštingumas neleido jį naudoti maistui.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. World Olive Oil Figures"
  2. Alyvuogių aliejus. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001
  3. „Designations and definitions of olive oils“, International Olive Council.