Alšpisas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Alšpiso antgalis

Alšpisas, kitaip dar ylinė ietis (vok. Ahlspiess) – duriamoji ietis, sukurta Vokietijoje ir Austrijoje ir naudota XV–XVI a. Alšpiso duriamasis ietigalis yra kvadratinio skerspjūvio, 1 m ar ilgesnis, mova užmautas ant apvalaus medinio koto ir pritvirtintas prie jo dviem šoninėmis juostomis. Alšpiso koto ilgis – 1,6–1,8 m. Ietigalį nuo koto riboja perverto disko formos garda.

Yra išlikę daug alšpisų, jie eksponuojami Vienos muziejuose ir arsenale. Alšpisus naudojo ne tik Vokietijoje ir Austrijoje, bet ir kitose V. Europos šalyse, pvz., Anglijoje. Alšpisai kurį laiką kartu su ilgakočiais kirviais (poleaxe) buvo populiarus riterių ginklas pėsčiųjų turnyruose.

Alšpisų variantai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alšpisas – „žvakidė“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurių alšpisų ietigaliai buvo storesni, apvalaus skerspjūvio ir trumpesni nei standartinių alšpisų. Tokių alšpisų piešiniai aptinkami XIV a. šaltiniuose, todėl manoma, kad jie, tikriausiai, yra senesnis alšpisų variantas. Šie alšpisai kartais vadinami itališku pavadinimu candeliere 'žvakidė', kadangi primena tų laikų žvakides, kurios turėdavo disko formos aikštelę su apvaliu spygliu, ant kurio užmaudavo žvakę.

Toks dalinai restauruotas alšpisas eksponuojamas Grandson’o pilyje (Šveicarija).

Breach pike[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kitas alšpisų variantas neturi diskinės gardos, todėl primena piką labai ilgu ietigaliu. Angliškai šios ietys vadinamos breach pikes 'pralaužinės pikos'.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iliustracijos: