Aktorystės studija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Aktorystės studijos“ fasadas 2018 m.

Aktorystės studija (angl. Actors Studio) – narių profesionalių aktorių, teatro režisierių ir dramaturgų organizacija, esanti adresu 432 West 44th Street, tarp Devintosios ir Dešimtosios alėjų Manhatano Pragaro virtuvės (Hell’s Kitchen) rajone Niujorke. „Aktorystės studiją“ 1947 m. spalio 5 d. įkūrė Ilija Kazanas (Elia Kazan), Čeril Kroford (Cheryl Crawford) ir Robertas Luisas (Robert Lewis), jie rengė mokymus aktoriams nariams.[1] Ly Strasbergas prisijungė vėliau, perėmė vadovavimą 1951 m. ir vadovavo studijai iki savo mirties 1982 m. vasario 17 d.

„Aktorytės studija“ labiausiai žinoma dėl to, kad tobulina aktorystės meną ir jo mokymo metodus. Šį būdą pradžioje, XX a. 4-ajame dešimtmetyje buvo pradėjęs taikyti Grupinis teatras (Group Theatre), remdamasis Konstantino Stanislavskio naujovėmis. Studijoje, kaip privačioje aplinkoje, aktoriai visi kartu tobulina savo įgūdžius ir, kaip atlikėjai, gali rizikuoti komerciškai nespaudžiami.

2018 m. gegužę studijos pirmininkai buvo Elen Berstin (Ellen Burstyn), Alekas Boldvinas (Alec Baldwin) ir Elas Pačinas (Al Pacino). Meno vadovas Niujorke – Bo Gravitas (Beau Gravitte), o Niujorko meno vadovo pavaduotoja – Estel Parsons (Estelle Parsons).[2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Warren, Larry (1998) Anna Sokolow The Rebellious Spirit. New York: Routledge. pp.89–94. ISBN 90-5702-185-4
  2. „Who We Are: Leadership“ Actors Studio website. Nuoroda tikrinta 2022-10-25