Ajarmakai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Centrinių Andų kultūra:
Ayarmaca
Šalis Peru (Šventasis slėnis)
Tautos ajarmakai
Laikotarpis XIII-XV a.
Miestai Pisakas

Ajarmakai (isp. Ayarmaca) – ikikolumbinė Peru tauta, susiformavusi apie XIII a.Vario kultūros pamatų. Greičiausiai ajarmakų valstybė susformavo drauge su gretima Pingvos valstybe, mat šaltiniuose jos dažnai minimos drauge.

Pasak legendos, ajarmakų valstybės valdovu buvo Ajar Aukas, Manko Kapako (dar legendose vadinamu Ajar Manku) brolis. Valdė Akamamos slėnyje netoli Kusko. Ajarmakų valdoms priklausė teritorijos į šiaurę ir šiaurės rytus nuo Kusko, tarp jų ir Činčerosas, Oljantaitambas, Kalka, Čita ir Pisakas, tuo tarpu Pinagvos valstybei priklausė rytiniai kaimai: Kispikanča, Pikiljakta Sailja, Lukrės ežeras. Ajarmakų valstybė buvo suvereni ir valdė 18 miestų.

Ajarmakai buvo viena stipriausių regiono tautų ir nuolat kariavo su aplinkinėmis, įskaitant ir inkus. Ajarmakų – inkų kova tęsėsi du amžius, kol inkų imperatorius Pačakutekas kovą laimėjo ir pajungė Ajarmakų valstybę. Ši išlaikė dalinę savivaldą. XIV a. Ajarmakų valstybę iš pietų ir vakarų apsupo čankai. Tačiau su inkų pagalba jie buvo nugalėti. Ajarmakų karalystė buvo padalinta į tris dalis ir vėliau prijungta kaip Inkų imperijos dalis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • María Rostworowski. Ensayos de Historia Andina. Elites, Etnías, Recursos. Lima: IEP, 1993.