Aisėnų dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aisėnų dvaras
Aisėnų dvaro malūno siena, velenas ir Aisė
Aisėnų dvaro malūno siena, velenas ir Aisė
Vieta Aisėnai
Saugų seniūnija
Šilutės rajonas
Pastatų būklė nykstantis

Aisėnų dvaras (vok. Ayssehnen) – dvaras, esantis prie Aisės upės. Buvusi dvaro sodyba ir malūnas nugyventi, kapinėse įrengtos siloso duobės.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aisėnų dvaras XIX a. pabaigoje priklausė Memelio apskrities (vok. Kreis Memel) Stankaičių senūnijai (vok. Gemeinde Stankeiten). Tarpukaryje Aisėnų kaime buvo dvaras su užeiga ir vandens malūnu, kurio girnas suko Aisės ir Veiviržo (iškastas 2 km ilgio kanalas) upelių vandenys. Priklausė Vanagų parapijai. Turėjo kapines.

Padavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naktimis po dvaro sodybą jodinėdavęs jau seniai mirusio dvarininko šmėkla. Žynys liepęs atkasti jo kapą, nukirsti mirusiojo galvą ir ją padėti tarp jo kojų. Kai taip buvo padaryta, daugiau niekas jo nebematęs.

Trivia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laikraštyje „Memeler Dampfboot“. 1873 m. buvo tokia žinutė: „Aisėnų kerdžiaus žmona labai mėgo išgerti ir viską parduodavo, kad galėtų nusipirkti alkoholio. Vyras, bijodamas, kad ji pragers bulvių atsargas, atidavė jas saugoti vienam dvaro gyventojui. Žmona baisiai supyko ir išmušė namų langus. Teismo metu ji atėjo pasipuošusi ir ori, kad net neįtartum ją esant girtuokle. Ji teisinosi, esą langus ji išmušė, nes vyras ją buvo užrakinęs. Tačiau teismas priteisė kaltinamajai tris dienas kalėjimo“.[1]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]