Šratasvydžio ginklai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Airsoft ginklai)
Kompanijos Classic Army gaminamas M15A4 S.P.R. AEG su taikikliu

Šratasvydžio ginklai, airsoft ginklai – pramoginiai pneumatiniai šaunamieji ginklai, išvaizda labai panašūs į tikrus šaunamųjų ginklų modelius ir šaudantys 6 mm skersmens lengvais plastikiniais rutuliukais (BB) (kinetinė energija neviršija 6 J). Pataikę rutuliukai gali pakenkti tik pataikę į akis, nuo ko apsaugo prigludę apsauginiai akiniai.

Kompanijos Classic Army lengvasis kulkosvaidis MG36.
Airsoft ginklai Scorpion Vz. 61, Glock 17, Beretta M92, G36C

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XX a. 8-ąjį dešimtmetį Japonijoje buvo nelegalu turėti šaunamuosius ginklus, tačiau buvo didelis domėjimasis jais. Gamintojai, jausdami didelę potencialią rinką, ėmė gaminti realistiškai atrodančius spyruoklinius ginklus, kurie šaudė kelių kalibrų guminiais ar plastikiniais rutuliukais. Vėliau šratasvydžio kulkelių kalibras standartizavosi kaip 6 ir 8 mm. Pirmuosius spyruoklinius šratasvydžio ginklus vėliau ėmė keisti galingesni dujiniai ginklai. 10-ojo dešimtmečio viduryje šis pomėgis persikraustė į Šiaurės Ameriką.[1]

Mažos galios spyruoklinius ginklus keitė klasikiniai šratasvydžio ginklai. Japonija tuomet patyrė ekonominį nuosmukį, o dujinius šratasvydžio ginklus ėmė keisti automatiniai elektriniai ginklai (angl. AEG, iš automatic electric gun).
Daug senųjų šratasvydžio ginklų gamintojų dingo, išliko kompanija Tokyo Marui, kuri sukūrė AEG. Ši kompanija patobulino vadinamąją Hop up sistemą, dėl ko padidėjo ginklų taiklumas ir šūvio tolis. Po 2000 m. rinkoje pasirodė Honkongo kompanija Classic Army, kuri palaipsniui ėmė tobulinti savo gaminamus šratasvydžio ginklus, kol šie ėmė konkuruoti su Tokyo Marui gaminiais. O dar po keleto metų rinką užplūdo gausios Kinijos kompanijos, paleidusios į rinką pigius ginklus, užėmusius pigųjį rinkos segmentą.

Šratasvydžio ginklų tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visi šratasvydžio ginklai rutuliukus iššauna suspaustomis dujomis, bet pagal naudojamus energijos šaltinius būna trijų tipų:

  • spyruokliniai
  • dujiniai
  • elektriniai.

Spyruokliniai ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Spyruokliniai Airsoft ginklai yra vienašūviai. Juose spyruoklės sukaupta potencinė energija naudojama suspausti orą, o šis išsviedžia rutuliuką pro vamzdį.
Prieš kiekvieną šūvį tokį ginklą tenka užtaisyti – užvesti jo spyruoklę. Taip daroma atitraukiant pistoleto vamzdžio gaubtą, šautuvo spynos svirtelę ar vinčesterio tipo šratinio šautuvo rankeną.[2] Dėl tokio užtaisymo būdo spyruokliniai ginklai nebūna savitaisiai ar automatiniai. Paprastai spyruokliniai Airsoft ginklai yra mažiau galingi, negu dujiniai ar elektriniai. Išimtis – kai kurie šratiniai ar snaiperiniai Airsoft šautuvai, kurie gali būti labai galingi.

Daugelis elektrinių Airsoft ginklų irgi naudoja spyruokles rutuliukų išsviedimui, tačiau jie nėra vadinami spyruokliniais, nes elektriniai ginklai energiją iki šūvio „laiko“ elektriniame pavidale, o ne spyruoklėje.
Pigieji spyruokliniai ginklai būna žymiai pigesni už pigiausius elektrinius ginklus, nes yra gerokai paprastesni – neturi elektrinių komponentų (spyruoklių sąrankos, elektros variklio, akumuliatoriaus ir jo kroviklio), todėl labiausiai prieinami. Spyruokliniai ginklai mažiau tinka varžyboms, nes tiek artimesniuose, tiek tolimesniuose susišaudymuose jiems trūksta šaudymo spartos, o didesniuose nuotoliuose jiems trūksta galios ir taiklumo.

Išimtis yra brangūs spyruokliniai Airsoft šautuvai, paprastai skirti naudoti kaip snaiperiniai taiklumo rungtyse. Jais iššauti rutuliukai turi pakankamai didelį pradinį greitį.
Artimose kautynėse kartais naudojami „pompiniai“ šratiniai. Šaltu oru spyruokliniai pistoletai yra patikimesni už dujinius bei elektrinius ginklus, kadangi tiek suspaustas dujas, tiek akumuliatorius veikia šaltis.

Vienas spyruoklinių Airsoft ginklų privalumas yra tai, kad jiems nereikia išorinių energijos šaltinių – nei elektros, nei suspaustų dujų. Dėl to dalis Airsoft ginklų mėgėjų labiaui vertina spyruoklinius ginklus. Spyruokliniai ginklai mažiau bijo drėgmės, negu elektriniai ginklai, kurie nuo drėgmės gali sugesti.

Kitas spyruoklinių Airsoft ginklų privalumas yra maža kaina. Elektriniai Airsoft ginklai kainuoja nuo 200 iki 5000 litų, aukštos klasės dujiniai pistoletai – nuo 200 iki 600 litų. Be to, jiems reikia papildomų priedų – dujų, akumuliatorių. Spyruoklinių ginklų kainos paprastai neviršija 150 litų (išimtis – brangieji snaiperiniai šautuvai, kainuojantys 270–1000 litų).
Daugelio pradedančių Airsoft žaidėjų pirmaisiais ginklais būna spyruokliniai pistoletai, kainuojantys 30–100 litų. Praktiškai visi Airsoft žaidėjai turi ar yra turėję spyruoklinių ginklų, kuriuos naudojo žaidimuose ar įsigijo kaip reto ginklo, gaminamo tik spyruokliniame variante, kopiją.

Elektriniai ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Automatinio elektrinio Airsoft ginklo krumpliaračių mechanizmo veikimas
CYMA modelis CM.022 AK-47
Šturmo šautuvo H&K G36C Airsoft kopija

Elektriniai Airsoft ginklai turi elektros variklį, kuris naudoja pakraunamo akumuliatoriaus energiją. Elektros variklis judina stūmoklio ir spyruoklių sąranką, kuri išstumia rutuliukus. Šie ginklai gali šaudyti pusiau automatiniu ir automatiniu būdais, dėl ko jie dažnai vadinami automatiniais elektrinis ginklais (AEG; angliškai irgi AEG, iš automatic electric gun)[3].

AEG iššautų rutuliukų pradinis greitis dažniausiai būna 60–150 m/s, o šaudymo sparta – 100–2000 šūvių/min.
AEG dabar yra dažniausiai naudojami ir dažniausiai parduotuvėse pardavinėjami Airsoft ginklai.

AEG buvo sukurti Japonijoje, ir šių ginklų rinkoje iki šiol dominuoja Japonijos kompanija Tokyo Marui. Tokyo Marui gaminti AEG turi 3 krumpliaračius, kurie sukdamiesi suspaudžia stūmoklio sąranką. Stūmoklį paleidus spyruoklė stumia jį cilindru, ir šis išsviedžia rutuliuką pro vamzdį. Daugelis Airsoft ginklų gamintojų naudoja šią schemą su didesniais ar mažesniais patobulinimais.

AEG naudoja daugiausa nikelio – kadmio (NiCd) ar nikelio – metalo hidrido (NiMH) akumuliatorius. Dažniausiai naudojami 8,4 V „didieji“ akumuliatoriai (paprastai apie 2400 mA•h) arba 8,4 V „mini“ akumuliatoriai (paprastai 900–1700 mA•h). Skirtingų markių didžiųjų akumuliatorių įtampos būna nuo 7,2 V iki 12 V.
Paprastai kuo didesnė mA•h charakteristika, tuo ilgiau laiko pakrautas akumuliatorius, kuo didesnė tiekiama įtampa – tuo didesnė šaudymo sparta (ŠS).
Dabar Airsoft ginkluose pradeda naudoti ličio – polimero (Li – po) akumuliatorius, kurie yra lengvesni ir mažesni už senuosius. Jų mA•h paprastai nuo 500 iki 2400, o įtampa – 11,1 V.

Tokios konstrukcijos modifikacijos kaip metaliniai korpusai, armuoti plastikai AEG išvaizdą padarė žymiai tikroviškesne, todėl šių ginklų populiarumas labai padidėjo. AEG gamintojai (pvz., Classic Army ir Tokyo Marui) gamina replikas, kurios nuo realių ginklų beveik nesiskiria. Tokyo Marui dažniau korpusus daro iš patvaraus ABS plastiko (akrilnitrilo, butadieno ir stireno kopolimeras), o Classic Army daugiau gamina ginklų su metaliniais korpusais ir tvirtesnėmis plastikinėmis dalimis. Daugelis vėlesniųjų AEG modelių gaminami kuo tikroviškesni.

Populiariausios žaidimuose naudojamos AEG serijos yra:

  • AR-15 serija – M16 šautuvas, M4 karabinas ir kt. Dar vadinama Armalite serija ar Colt serija.
  • Heckler & Koch MP5 serija.

Jų populiarumą didina tai, kad šiems Airsoft ginklams gamina daug atsarginių dalių remontui, taikiklių ir kitokių modifikuojančių priedų.
Populiarios ir šios serijos:

Hibridiniai ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Hibridiniais Airsoft ginklais vadina AEG variantą, atsiradusį 2006 m. vasarą. Tai AEG ginklai. turintys vieną tikroviškumo elementą. Jų dėtuvės užtaisomos šoviniais, kurie turi po vieną plastikinį rutuliuką. Tokie šoviniai paprastai turi raudonas viršūnėles, tuo jie primena žaislinius ginklus, kurie vamzdžių žiotys pažymimos raudono plastiko antgaliais.
Hibridiniai Airsoft ginklai yra elektra varomi, turi visišką spynos atatrankos sistemą, o kiekvieno šūvio metu sunaudojamas vienas šovinys (iššaunamas rutuliukas, išmetama iššauta tūtelė, girdimas šūvio garsas ir iš vamzdžio išmetamas šūvio dūmelis.

Elektriniai atatrankiniai ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Elektriniai atatrankiniai ginklai (angl. Electric Blow Backs; EBB) – pigūs elektriniai Airsoft ginklai, kurie savo išvaizda dažniausiai būna neatskiriami nuo tikrųjų šaunamųjų ginklų. Šie ginklai dažniausiai varomi 4 AA ar AAA elementų, jų pradinis šratų greitis mažas. Šūvio metu spyna atmetama atgal kaip tikro pistoleto šūvio metu. Tuo jie primena dujinius GBB (Gas Blow Back 'dujinius atatrankinis') pistoletus.

Dujiniai ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dujiniai Airsoft ginklai dėtuvėse turi talpykles su suskystintomis ar kietomis dujomis. Nuspaudus nuleistuką (gaiduką) daužiklis smogia į išleidžiamąjį vožtuvą dėtuvėje, pro kurį išleidžiama nedidelė dujų porcija, kuri ir iššauna rutuliuką.
Tokį principą dažniausiai naudoja Airsoft pistoletai, nors yra ir taip veikiančių snaiperinių šautuvų, šratinių šautuvų. pistoletų kulkosvaidžių. Pistoletai dažniausiai būna „Gas Blow Back“ 'dujinis atatrankinis' – jie šaudami imituoja atatranką, šūvio metu spyna atšoka atgal kaip tikro ginklo šūvio metu.
Dujiniai Airosft ginklai naudoja dviejų tipų dujas:

  • suskystintas dujas propano pagrindu. Jos vadinamos Green Gas, Red Gas. Šias dujas perka balionuose, iš kurių prieš ginklo naudojimą užpildo dėtuvės bakelį. Užpildžius dėtuvės bakelį dujomis jų pakanka iššaudyti 2–3 dėtuves šratelių. Vieno perkamo balionėlio pakanka užtaisyti labai daug dėtuvių.
  • balionėlius su kietu anglies dioksidu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]