Aegis Defence Services

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Aegis Defence Services – D. Britanijos privati karinė kompanija, turinti atstovybes Afganistane, Bahreine, Irake, Kenijoje, Nepale ir JAV. Kompaniją 2004 m. įkūrė Timas Spaiseris (Tim Spicer), ankstesnis prieštaringai vertintos privačios karinės kompanijos Sandline International vadovas.[1]

2004 m. „Tarptautinė taikos operacijų asociacija“ (International Peace Operations Association) kreipėsi į Aegis, kad ši pateiktų prašymą įstoti į asociaciją. Prašymas buvo atmestas konkurentų iš D. Britanijos reikalavimu.
Aegis Defence Services yra „Britų privačių apsaugos kompanijų asociacijos“ (Association of Private Security Companies; BAPSC) narys steigėjas. Ši asociacija užsiima lobizmu D. Britanijoje, kad valstybė reguliuotų D. Britanijos privačių apsaugos kompanijų veiklą.[2] Kompanija yra ir „Irako privačių apsaugos kompanijų asociacijos“ (Private Security Company Association of Iraq) narė.

Nuo 2010 m. liepos 27 d. AEGIS Group Holdings AG[3] Bazelyje (Šveicarija) turi 1 125 000 paprastų kompanijos Aegis Defence Services Limited (Londonas) akcijų.

Aegis Irake[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Irake Aegis dirba pagal sutartį (293 mln. JAV dolerių vertės) su JAV gynybos departamentu ir turi užtikrinti apsaugos palaikymą Projektų ir sutarčių biurui (PSB; angl. Project and Contracting Office, PCO), kuris atsakingas už atstatymo programą. Apsaugos palaikymas apima:

  1. PSB ir JAV armijos inžinierių korpuso aprūpinimą stacionariosiomis ir judriosiomis apsaugos grupėmis;
  2. situacijos suvokimo palaikymas logistinio gabenimo ir atstatymo veiklos apsaugos operacijose;
  3. keitimosi žvalgybine informacija tarp apsaugos pajėgų ir atstatymo rangovų palengvinimas;
  4. nuolatinis informacijos tiekimas apie judėjimo keliais šalyje galimumą.

Per savo labdaros fondą (Aegis Foundation)[4] Aegis vykdo ir civilinės pagalbos programą, kurią finansuoja patys, srityse, kurias ne visiškai apima pagrindiniai pagalbos Irakui projektai. Aegis formuoja atstatymo veiklos ryšių grupes (angl. Reconstruction Liaison Teams), sudarytas iš irakiečių bei vadovaujamas buvusių emigrantų iš Irako, kurios stebi, kaip sekasi atstatymo veikla, kurią vykdo subrangovai Irako statybos kompanijos.

Pasgal atskiras sutartis Aegis užsiima ir apsaugos užtikrinimu tiriant spėjamus korupcijos atvejus vykdytoje „nafta už maistą“ programoje. Taip pat palaikė apsaugą JTO Rinkiminės paramos skyriui (angl. UN Electoral Assistance Division, UNEAD) ir Irako Nepriklausomajai aukštajai rinkimų komisijai (angl. Independent High Electoral Commission, IECI), kurios padėjo organizuoti 2005 m. vykusius konstitucinį referendumą (2005 m. spalis) bei visuotinius rinkimus (2005 m. gruodis).

2011 m. gegužę buvo paskelbta, kad JAV kariškiai pasitraukia iš Bagdado ir kad juos pakeis aštuonios karinės kompanijos, kurių tarpe yra Aegis ir DynCorp International.[5]

Video įrašų skandalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. spalio 27 d. internete paskelbti video įrašai, kuriuose rodoma kaip privačių karinių kompanijų žmonės Bagdade šaudo į civilius automobilius be įraše matomos aiškios priežastie, sukėlė du tyrimus. Video įrašai neoficialiai buvo siejami su Aegis Defence Services. Tiek JAV armija, tiek ..Aegis tyrė video įrašų istoriją. Aegis tyrimo rezultatai yra neskelbti dėl konfidencialumo reikalavimų, o JAV armijos tyrimo išvados skelbia, kad nufilmuoti kompanijų darbuotojai veikė pagal jėgos panaudojimo taisykles. 2006 m. kovą žinių laida More 4 News rodė video įrašų ištraukas.

2006 m. balandžio 6 d. laidos More4 News reporterė Nima Elbagir paskelbė, kad video įrašus internete paskelbė nepatenkintas buvęs samdytas Aegis darbuotojas Rodas Stouneris (Rod Stoner). Aegis nepatvirtino, kad jos samdiniai dalyvavo įrašuose užfiksuotuose įvykiuose, tačiau gavo D. Britanijos Aukščiausiojo teismo nutartį, kad Stounerio interneto svetainė būtų uždaryta.

Toje pačioje More4 programoje D.Britanijos parlamento narys Džeremis Korbinas (Jeremy Corbyn) nuo leiboristų tvirtino, kad Pentagono sutartis su Aegis Defence Services turi būti sustabdyta iki tol, kol susiję įvykiai bus visiškai ištirti, o išvados paskelbtos.

Įsigijimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005 m. spalio 28 d. Aegis įsigijo kompaniją Rubicon International Services Ltd, ilgametį korporacijų ir kitų kompanijų vadovų apsaugos paslaugų teikėją. 2005 m. lapkričio 4 d. buvo paskelbta, kad Džonas Devidsonas (John Davidson), buvęs Rubicon generalinis direktorius tapo Aegis tarybos nariu ir tapo operacijų direktoriumi.

Vyriausiasis Aegis vadovas yra buvęs pulkininkas leitenantas Timas Spaiseris (Tim Spicer), o Aegis direktorių tarybos pirmininkas yra buvęs D.Britanijos Gynybos štabo viršininkas feldmaršalas Peteris Ingė (Peter Inge).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Norton-Taylor, Richard (23 April 2009). „Foreign Office to propose self-regulation for private military firms“. The Guardian. Nuoroda tikrinta 2 January 2012.
  2. Phinney, David. "From Mercenaries to Peacemakers?: Scandals Confront Military Security Industry". CorpWatch, 29 November 2005
  3. Handelsregister des Kantons Basel-Stadt Archyvuota kopija 2011-07-07 iš Wayback Machine projekto.
  4. Aegis Foundation Archyvuota kopija 2005-12-18 iš Wayback Machine projekto.
  5. „As U.S. Military Exits Iraq, Contractors To Enter : NPR“. npr.org. 2011 [last update]. Suarchyvuota iš originalo 2011-05-19. Nuoroda tikrinta 29 June 2011. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |year= (pagalba)