Advokatų garbės teismas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Advokatų garbės teismasadvokatų profesinės savivaldos institucija, garbės teismas. Nagrinėja advokatų drausmės bylas, sprendžia profesinės etikos klausimus. Advokatų garbės teismą paprastai steigia Advokatų rūmai. Teismo sprendimai gali turėti reikšmę sprendžiant, ar advokatas gali toliau eiti savo pareigas.

Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje Advokatų garbės teismas susideda iš 5 narių. Įgaliojimų laikas – 3 m. Teismas gali nagrinėti bylas, jeigu yra paskirti bent 3 teismo nariai. Advokatų garbės teismo nariu gali būti advokatas, turintis ne mažesnį kaip 8 metų advokato veiklos stažą. Į Advokatų garbės teismą 3 narius iš advokatų renka visuotinis advokatų susirinkimas, o 2 narius iš advokatų skiria Lietuvos teisingumo ministras. Susirinkę į pirmąjį posėdį, Advokatų garbės teismo nariai renka teismo pirmininką ir teismo sekretorių. Visi Advokatų garbės teismo posėdžiai yra protokoluojami.

Vokietija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vokietijoje Advokatų garbės teismai (vok. Anwaltsgericht) veikia prie visų advokatų rūmų atitinkamose federalinėse žemėse. Advokatų tribunolas vok. Anwaltsgerichtshof veikia apeliacine instancija (§§ 142, 143 BRAO), o Vokietijos Aukščiausiojo Teismo tribunolas advokatų byloms (vok. Bundesgerichtshof in Anwaltssachen) yra aukščiausioji instancija.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]