Advogato

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
advogato.org
Pavadinimas advogato.org
Savininkas Raph Levien
Kūrėjas Raph Levien
Komercinė? ne
Paskirtis Straipsnių publikavimas bei aptarimas, blogai, realių (neanoniminių) naudotojų socialinio tinklo kūrimas ir reputacijos nustatymas
Registracija reikalinga

Advogato buvo socialinio tinklo svetainė, skirta atvirą kodą kuriantiems programuotojams bei aktyviausiems jo naudotojams. Advogato yra sena bendruomenė, kurios nariais yra arba praeityje buvo daugelis plačiai žinomų atviro kodo kūrėjų ar rėmėjų (Richard M. Stallman, Eric Raymond, Alan Cox, Bruce Perens, Jamie Zawinski ir kiti). Svetainė buvo įkurta 1999 m ir veikė iki maždaug 2016 m.

Pasitikėjimo metrikų sistema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m apie Advogato vis dar buvo rašoma jog tai beveik vienintelis pasaulyje realių naudotojų (ne anoniminių paskyrų) reputaciją priskiriantis socialinis tinklas, ar bent jau vienintelis toks iš tiesų didelis. Tais metais buvo rašoma jog tinklas turėjo 52981 reputacijos ryšius. Buvo 17489 „meistrai“, 21977 „pakeleiviai“, 8817 „naujokai“ ir 4698 „stebėtojai“.[1]

Kiekvienas narys panorėjęs galėjo suteikti kitam nariui kokį nori rangą, tačiau jo sprendimo svoris priklauso nuo to, kokį rangą turi pats suteikėjas. Todėl jei, pavyzdžiui, du nauji naudotojai vienas kitam priskirs aukščiausią rangą niekas nuo to nepasikeis. Rango lygis „atitekėdavo“ nuo keleto pačių žinomiausių narių kuriais neabejotinai pasitikima ir pasiskirstydavo po visą bendruomenę pagal tai, kaip patys dalyviai vertina vieni kitus. Šie rangai po to buvo gerai matomi daugelyje svetainės vietų (ties blogais, pasisakymais ir pan.) [2]

Straipsniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visi nariai galėjo rašyti blogus (dienoraščius) tačiau tik aukštesniųjų rangų turėtojai gali rašyti straipsnius. Nauji straipsniai pasirodydavo pirmajame svetainės puslapyje. Juos galima buvo aptarti su straipsniu susijusioje diskusijoje.

Svetainė taip pat leido kurti „projektus“ kurie buvo tiesiog Wiki – redaguojami puslapiai. Kiekvienas narys pats nuspręsdavo, kokiam projektui ir kiek rimtai jis priklauso.

Kitos taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išskyrus visiškai kraštutinius atvejus, pasisakymai šioje svetainėje buvo kitų narių netrinami ir neredaguojami. Kam nors išsakius nelabai vykusius teiginius, kiti dalyviai paprastai kreipdavosi prašydami pataisyti ar paaiškinti. Savo paties pasisakymus buvo galima trinti bei redaguoti kiek norint.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. angl. it is almost the only example of a real-world, directed, weighted, large social network. Massa, Paolo & Souren, Kasper & Salvetti, Martino & Tomasoni, Danilo. (2008). Trustlet, Open Research on Trust Metrics.. Scalable Computing: Practice and Experience. 9. researchgate.net Archyvuota kopija 2021-06-08 iš Wayback Machine projekto.
  2. Jesse Ruderman (2004). A comparison of two trust metrics Archyvuota kopija 2021-02-14 iš Wayback Machine projekto.