Adriaen van de Velde

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Adrianas van de Veldė (ol. Adriaen van de Velde, 1636 m. lapkričio 30 d., Amsterdamas, Nyderlandai – 1672 m. sausio 21 d., ten pat) – XVII a. Nyderlandų tapytojas-peizažistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Adrianas van de Veldė gimė 1636 m. lapkričio 30 d. Amsterdame. Jo tėvas Vilemas van de Veldė Vyresnysis buvo jūros ir laivų vaizdų piešėjas, brolis Vilemas van de Veldė Jaunesnysis – tapytojas-marinistas. Pirmuosius mokslus Adrianas tikriausiai išėjo pas tėvą, bet jis pasirinko ne tapti jūrinių peizažų tapytoju kaip brolis ir vėliau mokėsi Harleme pas Jan Wijnants, kuris specializavosi kopų tapyboje. 1657 m. Adrianas van de Veldė grįžo į Amsterdamą, kur gyveno iki mirties. Daugiausiai jis vaizdavo Olandijos kraštovaizdį ir nuo 1667 m. – Italijos vaizdus. Nėra jokių žinių, kad Adrianas būtų lankęsis Italijoje. Šie jo peizažai tikriausiai paremti Nicolaes Berchem ir Karel Dujardin paveikslais.

Itališki peizažai daugiausiai vaizdavo piemenis ir gyvulius kalnuotoje vietovėje. Gyvulių vaizdavimas rodo, kad Adrianas van de Veldė buvo įtakotas Paulus Potter kūrybos. Dauguma Adriano paveikslų, sukurtų nuo 1654 iki 1671 m., yra datuoti. Adrianas van de Veldė buvo gana universaliu tapytoju. Jis tapė portretus, buitines scenas, žinomos alegorinės, istorinės ir religinės jo kompozicijos. Taip pat jis paliko piešinių ir grafikos kūrinių. Adrianą van de Veldę kviesdavosi kiti dailininkai, kad jis nutapytų kai kurias detales jų paveiksluose. Tarp tokių tapytojų buvo Jakobas van Reisdalis, Meindertas Hobema, Janas van der Heidenas. Adrianas van de Veldė mirė 1672 m. sausio 21 d. Amsterdame maždaug tuo pat metu, kai jo tėvas ir brolis išvyko iš Olandijos į Angliją.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]