Adriaen Brouwer

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Adriaen Brouwer

Adrianas Brauveris (Brouveris, ol. Adriaen Brouwer, 1605 ar 1606 m., Audenardė, Flandrija – 1638 m. vasario 1 d., Antverpenas) – XVII a. flamandų tapytojas, daugiausiai tapė kaimo valstiečių gyvenimo, smuklių scenas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Adrianas Brauveris gimė Audenardėje, Flandrijoje, apie 1605–1606 m. Po 1620 m. jis persikėlė į Harlemą, kur tikriausiai mokėsi pas Fransą Halsą (apie 1582/1583-1666) kartu su Adrianu van Ostade (1610–1685). F. Halso įtaka Brauveriui buvo labai nežymi. Brauveris gyveno Harleme ir Amsterdame. 1631–1632 m. žiemą registruotas Antverpeno Šv. Luko vardo tapytojų gildijoje. Antverpene Brauveris gyveno iki savo mirties 1638 m. Palaidotas vasario 1 d.

Labai mažai išliko žinių apie Brauverio kūrybinę veiklą. Jis priklausė retorikų draugijoms Harleme ir Amsterdame. Brauveris daugiausiai vaizdavo geriančius, rūkančius ir besimušančius kaimiečius, kas vėliau įgalino kritikus iškelti versiją, kad jis pats buvo panašaus charakterio. Pasak legendos, norėdamas būti pakviestas į vestuves Brauveris išsipuošė brangiais drabužiais ir vestuvių metu juos pyragais ištepė teigdamas, kad jei kostiumas buvo pakviestas į vestuves, tai jis jas ir turi švęsti.

Brauveris gyvenimo metu turėjo skolų ir 1633 m. kelis mėnesius dėl to kalėjo. 1644 m. buvo publikuotas Brauverio idealistinis grafikos portretas serijoje „Iconography“, kurią sukūrė Antonis van Deikas. Viso Brauveris paliko apie 60 paveikslų. Adrianas van Ostadė, Davidas Tenirsas Jaunesnysis, Piteris de Blotas buvo paveikti jo dailės. Brauverio paveikslus vertino Rubensas ir Rembrantas.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]