Adomas Medekša

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Adomas Medekša
Medekšos
Lapinas (herbas)
Lapinas (herbas)
Gimė 1820 m.
Aristavos dvaras
Mirė 1876 m. (~56 metai)
Tėvas Teodoras Medekša
Motina Antanina Jelinskaitė
Sutuoktinis (-ė) Alina Nielavicka; Klementina Vaisenhof

Adomas Medekša (1820 m. Aristavos dvare (Rusijos imperijos Kauno gubernija) – 1876 m. Varšuvoje) – Lapino herbo bajoras, 1863 metų sukilimo dalyvis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo iškilaus Lietuvos bajoro Baro konfederato Teodoro Medekšos šeimoje. Baigęs Bajorų institutą, A.Medekša toliau studijavo Dorpato universitete. Priklausė studentų korporacijai Konvent Polonia.

1838 m. Rukainiuose Rusijos caro administracija suėmė 1831 m. sukilimo vadovą Simoną Konarskį ir pradėjo susijusių su juo asmenų paiešką. Į įtartinųjų sąrašą pakliuvo daug Dorpato studentų, tarp jų ir A.Medekša. Jis buvo atvežtas tardymui į Vilnių, bet vėliau paleistas. Nusprendė nebegrįžti į Universitetą ir išvyko gyventi į Poltavą. Ten stojo tarnybon į Rusijos imperijos kariuomenę. Tarnavo Kaukaze, kur buvo pakeltas į karininkus. Išėjęs į atsargą liko Novgorode. Gavęs leidimą nuolat gyventi Kauno gubernijoje, Romainiuose nusipirko dvarą. Naujoje vietoje kartu su kitais organizavo Kredito ir žemės ūkio draugiją.

Krašte kilus 1863 m. sukilimui jo atžvilgiu buvo nusiteikęs skeptiškai. Vėliau įsitraukė ir tapo vienu iš „baltųjų“ krypties sukilėlių. Suimtas ir ištremtas į Permės guberniją, priverstinai teko parduoti Romainių dvarą. Po penkerių metų tremties leista išvykti į Varšuvą, kur gyveno iki mirties.

Buvo dukart vedęs: santuoka su Alina Nielavicka (1830-1855) liko bevaikė, su Klementina Vaisenhof (1835-1899) susilaukė sūnaus Teodoro, kuris netrukus mirė.

Adomo Medekšos gyvenimas buvo gana spalvingas ir atkreipė amžininkų dėmesį. J. Geištoras Rozbitek slapyvardžiu 1877 m. Lvove apie jį išleido biografinę knygą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]