Achaja (Romos provincija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Achaja
lot. ACHAEA

27 m. pr. m. e. – VII a.
Valstybė Romos imperijos vėliava Romos imperija
Diecezija (nuo 357 m.) Makedonijos diecezija
Administracinis centras Atėnai

Achaja (lot. Achaea) buvo Romos provincija, 27 m. pr. m. e. sudaryta iš dabartinio Peloponeso pietinėje Graikijoje ir besiribojanti su Epyro ir Makedonijos provincijomis šiaurėje.

Raida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kraštas buvo Romos imperijos prijungtas 146 m. pr. m. e. po žiaurios kovos, kuomet romėnų generolas Lucijus Mumijus sunaikino Korinto miestą, jo gyventojus išžudė ar pardavė į vergiją, o šventyklos buvo apiplėštos dėl skulptūrų romėnų viloms. Jis už savo veiksmus buvo apdovanotas pravarde Achaicus. Iš pradžių jis buvo administruojamas kaip Makedonijos provincija. Kai kurie miestai, tokie kaip Sparta ir Atėnai, išsaugojo savivaldą savo teritorijoje. 88 m. pr. m. e. Mitridatas VI Eupatorius, Ponto karalius, pradėjo karą su Roma ir laimėjo daugelio graikų miestų paramą. Kornelijaus Sulos vadovaujami legionai išstūmė Mitridatą iš Graikijos, sutriuškino sukilimą, 86 m. pr. m. e. nusiaubdami Atėnus, o sekančiais metais Tėbus. Sula buvo liūdnai pagarsėjęs dėl graikų meno kūrinių niokojimo. Romos bausmė maištavusiems miestams buvo sunki, maišto nuslopinimas pavertė centrinę Graikiją griuvėsiais. Achajos pirkliai nebebuvo konkurentai Romai. Atėnai išliko intelektualinis centras, nors Aleksandrija juos nustelbė.

Adriano sestercija, skirta Achajos provincijai

Po Antonijaus ir Kleopatros pralaimėjimo, Augustas 27 m. pr. m. e. atskyrė Achają nuo Makedonijos ir suformavo atskirą senatorinę provinciją. Per pusantro šimto metų Graikija lėtai atsistatė, baigdami valdant Adrianui (117–138 m.). Kartu su Herodu Atiku Adrianas vykdė intensyvią atstatymo programą. Jis išpuošė Atėnus ir atstatė daugelį sugriautų Graikijos miestų.

Po III a. Diokletiano administracinių reformų Achajos provincija buvo priskirta didesnei Makedonijos diecezijai, kuri savo ruožtu buvo Ilyrijos prefektūros dalis.