Abubakras II

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Abubakras II
Keitos
Mirė ~1312 m.
Atlanto vandenynas (?)
Religija islamas
Mansa
Kelintas 9
Ėjo pareigas 1310 – 1312
Pirmtakas Mohamedas ibn Gao
Įpėdinis Kankanas Musa I

Abubakras II – devintasis Malio imperijos valdovas (mansa), valdęs XIV a. pr. Soste pakeitė savo pusbrolį Mohamedą ibn Gao. Abubakras II žinomas dėl savo kelionės po vandenyną.

Praktiškai visa žinoma informacija apie Abubakrą II yra iš arabų istoriko Al Umario. Jis šią istoriją sužinojęs iš valdovo Kankano Musos I, kuomet šis atlikdamas hadžą keliavo pro Egiptą. Valdovas Abubakras II buvęs vienas iš dviejų imperijos įkūrėjo Sundiatos Keitos sesers Kolonkan sūnų. Jis buvo paskutiniu Keitų dinastijos valdovu ir po jo dingimo imperiją 1311 m. užvaldė Faga Lajė dinastija.

Pasak Al Umario, Abubakras II 1310 m. įsakęs pastatyti 200 keleivinių ir 200 krovininių laivų, su kuriais turėjęs ištyrinėti jūros, iš vakarų skalaujančios imperiją, ribas. Tačiau tolesnis ekspedicijos likimas nežinomas. Į Malį sugrįžęs tik vienas laivas, kurio kapitonas atsisakė plaukti toliau, kai išvydo „upę jūroje“ ir milžinišką sūkurį. Tuomet pats Abubakaras II su tūkstančiu valčių išplaukęs į jūrą, palikęs valdžią tuomet vizirio pareigas ėjusiam Kankanui Musai I. Tačiau ir valdovas iš kelionės negrįžęs, o naujuoju mansa tapęs Kankanas Musa I.

Nedidelė dalis mokslininkų spekuliuoja, kad maliečiai galėję iš tiesų pasiekti Ameriką. Tačiau jokių archeologinių radinių, įrodančių tai nerasta.