Abu Bakras al Bagdadis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Abu Bakras al Bagdadis
al Bagdadis 2004 m. (sulaikytas)
Gimimo vardas Ibrahimas Avadas al Badris
Gimė 1971 m. liepos 28 d.
Samaros muchafaza, Irakas
Mirė 2019 m. spalio 27 d. (48 metai)
Bariša, Sirija
Tautybė arabas
Religija islamas
Irako Islamo Valstybės emyras/kalifas
Kelintas 2
Ėjo pareigas 2010 –
Pirmtakas Abu Omaras al Bagdadis
Išsilavinimas islamo teologijos magistras
Alma mater Bagdado Islamo studijų universitetas

Abu Bakras al Bagdadis (arab. أبو بكر البغدادي = Abū Bakr al-Baġdādī; 1971 m. liepos 1 d. Samara, Irakas2019 m. spalio 26 d.) – teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“, veikiančios Irake ir Sirijoje, vadas, pasekėjų laikomas kalifu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Abu Bakras al Bagdadis (tikras vardas Ibrahimas Avadas al Badris) gimė neišsiskiriančioje sunitų šeimoje 1971 m. liepos 1 d. Samaroje, Irake. Pasakojama, kad jis buvo intravertiškas ir kuklus. Jo šeimos nariai tarnavo basistų organizacijoje ir Irako armijoje, bet tai buvo įprasta valdant S. Huseinui. Jaunystėje jis įstojo į Musulmonų broliją ir įgijo magistro laipsnį Islamo studijų universitete Bagdade. 2000 m. Al Bagdadis pasitraukė iš Musulmonų brolijos ir per 2000–2002 m. persiėmė salafitų-džihadistų pasaulėžiūra. Jis studijavo doktorantūroje ir priklausė salafitų „Sunų ir bendruomenių pasekėjų“ draugijai. 2003 m. prasidėjus JAV invazijai į Iraką tarp irakiečių pakilo antivakarietiškos, islamo ekstremistinės, prieš JAV nukreiptos nuotaikos. 2004 m. vasarį jis buvo suimtas Faludžoje JAV pajėgų įtarus pasipriešinimu. Al Bagdadis buvo perkeltas į Bukos stovyklą Irako pietuose, kur buvo sulaikyti daugiau nei 20000 antiamerikietiškų maištininkų. Manoma, kad ten Al Bagdadis dar labiau radikalizavosi, surado ryšių tarp daugelio įtakingų sulaikytų būsimų teroristų. 2004 m. gruodį jis buvo paleistas ir beveik iškart po to tapo Islamo valstybės (IV) nariu, greitai kilo jos ranguose, buvo atsakingas už ryšių palaikymą su provincijų kuopelių vadais.

2010 m. balandį žuvo tuometiniai IV vadeivos. Devynių IV narių taryba naujuoju vadu, emyru, išrinko Al Bagdadį. Tam greičiausiai reikšmės turėjo tikėjimas, kad Al Bagdadis esą buvo kilęs iš kuraišitų genties, tad tinkamas tapti kalifu. Tuo metu IV buvo patyrusi didelį smukimą ir Al Bagdadžiui buvo pavesta atgaivinti organizaciją, ką jis sėkmingai padarė. IV pasinaudojo plėsti savo įtakai Sirijos pilietiniu karu ir JAV koalicijos pasitraukimu iš Irako 2011 metais. Islamo valstybė užvaldė nemažas teritorijas Sirijoje ir šiaurės vakarų Irake. 2014 m. Al Bagdadis Mosule viešai paskelbė apie kalifato įkūrimą ir pasiskelbė kalifu. Jis pareikalavo IV prijaučiančių musulmonų visame pasaulyje prisiekti jam. 2015 m. viduryje IV galia buvo pasiekusi viršūnę, tačiau po to ji patyrė daugelį pralaimėjimų nuo Irako, JAV ir sąjungininkų, kurdų sukilėlių, Sirijos provyriausybinių ir kitų Sirijos sukilėlių pajėgų. 2018 m. IV prarado visas valdytas teritorijas, sklido gandai, kad Al Bagdadis žuvęs, nes jis viešumoje nesirodė nuo 2014 m. kalifato paskelbimo. 2019 m. balandį, po penkerių metu pertraukos buvo paviešintas vaizdo įrašas su Al Bagdadžiu; už pagalbą jį sugaunant JAV vyriausybė pažadėjo 25 mln. JAV dolerių atlygį.[1] Al Bagdadis žuvo 2019 m. spalio 27 d. JAV kariuomenės reido jam sugauti metu Sirijoje, prie Barišos miestelio Idlibo provincijoje. Pranešta, kad jis susisprodino aktyvavęs savižudžio liemenę kartu su dviem savo vaikais, jo palaikų likučiai buvo išbarstyti jūroje.[2][3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ahmed S. Hashim. The Caliphate at War, 2018.