Abajus Kunanbajuly

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Abajus Kunanbajuly

Abajus Kunanbajuly (Abajus, kaz. Абай Ибраһим Құнанбайұлы, 1845 m. rugpjūčio 10 d. Semipalatinsko sritis - 1904 m. liepos 6 d. ten pat) – kazachų poetas, rašytojas, kompozitorius, visuomenės veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Čingizų kalnuose, stambaus feodalo Kunanbajaus šeimoje. Jo senelis Oskenbajus ir prosenelis Irgizbajus buvo krašto valdovai. Mokėsi mulos Achmet-Rizos medresėje Semipalatinske. Jo humanistinę pasaulėžiūrą formavo Firdousi, Ališeras Navoji, Nizami, Fizuli, Ibn Sina ir kiti jo studijuoti mąstytojai, poetai, rašytojai.

Netrukus ir jis pats tapo kazachų tautos dvasiniu lyderiu, nors ir pasižymėjo rusofilija, sakydamas, kad tik rusų kalba, rusų kultūra kazachus gali atvesti į civilizuotų tautų šeimą. Nepaisant to, nacionalinis judėjimas Alaš-Orda, veikęs Kazachstane 1917-1920 m. jo poezijoje ir muzikoje ieškojo savo ideologinės atramos.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujosios Kazachsatano literatūros pradininkas. Į kazachų literatūrą jis įvedė šešiaeilę ir aštuoniaeilę eilėdarą. Poezijoje ryškūs Rytų poezijos, kazachų tautosakos motyvai. Eilėraščiams kūrė muziką. Jo kūryba turėjo įtakos kazachų tautinės savimonės formavimuisi. Išvertė rusų rašytojų kūrinių. Jo eilėraščių išversta į lietuvių kalbą.[1]

Atminimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

TSRS pašto ženklas, išleistas 1965 m. Abajaus Kunanbajuly 120-osioms gimimo metinėms

Jo atminimui Muchtaras Auezovas parašė romaną „Abajus“ (2 t., 1958 m., lietuvių kalba „Abajaus kelias“, 1960 m., iš rusu kalbos verte J. Stanišauskas), kinostudijoje Kazachfilm 1983 m. pastatytas filmas „Abajus“. Jo vardu pavadintas miestas Abajus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo