21st Century Breakdown

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
21st Century Breakdown
21st Century Breakdown viršelis
Green Day studijinis albumas
Išleistas 2009 m. gegužės 15 d.
Žanras Rokas, punk
Trukmė 69 min. 10 sek.
Įrašų kompanija Reprise
Prodiuseris Butch Vig,
Green Day
Apžvalgos

NME žurnalo recenzija

Green Day chronologija
Bullet In A Bible
(2005)
21st Century Breakdown
(2009)

21st Century Breakdown yra „Grammy“ apdovanotas 8-asis studijinis JAV roko grupės Green Day albumas, išleistas 2009 m. gegužės mėn. 15 d.

Albumo kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis albumas pradėtas kurti dar 2006 m., nors 2007 m. grupės nariai su dar keliais kolegomis susibūrė į grupę Foxboro Hot Tubs ir sekančiais metais išleido albumą „Stop Drop and Roll!!!“.

Tai pirmasis Green Day darbas kartu su prodiuseriu Butch Vig (grupės Garbage nariu), kuris prodiusavo tokius garsius albumus kaip „Nevermind“ (Nirvana) bei „Siamese Dream“ (The Smashing Pumpkins). Albumas buvo įrašytas 4 skirtingose Kalifornijos įrašų studijose - „Ocean Way Recording“ Holivude, „Studio 880“ Oklande, „Jel Studios“ Niuport Byče bei „Costa Mesa Studios“ Kosta Mesoje.

Šis Green Day diskas išleistas net po 5-ių metų tylos - pirmąsyk tokio ilgo laikotarpio grupės Green Day grupės diskografijoje - po 2004 m. išleisto, puikiai kritikų įvertinto ir visame pasaulyje milžiniško pasisekimo sulaukusio albumo „American Idiot“, kuris buvo parduotas apie 14 mln. tiražu. Šiame albume toliau plėtojama roko operos koncepcija: dainos - istorijos, suskirstytos į kelias dalis - „Heroes And Cons“, „Charlatans And Saints“ bei „Horseshoes And Handgrenades“, todėl albumą galima pavadinti „American Idiot“ tęsiniu. Čia vėlgi paliečiamos politikos, religijos, medijos tematikos, nagrinėjama dviejų herojų poros - Christiano bei Glorijos - gyvenimo istorija. Albumo viršelyje panaudotas gatvės menininko Sixten piešinys.

Kaip įprasta, visas dainas sukūrė patys grupės nariai, o dainų tekstus - grupės vokalistas ir gitaristas Billie Joe Armstrongas. Anot jo, šį albumą kūrybai įkvėpė Queen, The Clash ir Bruce Springsteen, o 45 dainos, iš kurių vėliau buvo atrinktos 18, daugiau kurtos pianinu nei gitara.

Albumo dainos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Song Of The Century (0:58)

I dalis: Heroes and Cons[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 21st Century Breakdown (5:09)
  2. Know Your Enemy (3:11)
  3. !Viva La Gloria! (3:31)
  4. Before The Lobotomy (4:37)
  5. Christian's Inferno (3:07)
  6. Last Night On Earth (3:57)

II dalis: Charlatans and Saints[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. East Jesus Nowhere (4:35)
  2. Peacemaker (3:24)
  3. Last Of The American Girls (3:51)
  4. Murder City (2:54)
  5. ¿Viva La Gloria? (Little Girl) (3:48)
  6. Restless Heart Syndrome (4:20)

III dalis: Horseshoes And Handgrenades[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Horseshoes And Handgrenades (3:14)
  2. The Static Age (4:17)
  3. 21 Guns (5:21)
  4. American Eulogy (Mass Hysteria / Modern World) (4:26)
  5. See The Light (4:36)

Singlai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. balandžio 16 d. išleistas albumą pristatantis singlas „Know Your Enemy“, kuris pakilo į 1-ą JAV „Billboard Hot Modern Rock Tracks“ topo bei „Billboard Hot Mainstream Rock Tracks“ 1-ąją vietą, o birželio mėn. bendroje topų suvestinėje „MTV Euro Top 20“ tapo pačiu populiariausiu Europos singlu. Taip pat šis kūrinys tapo įžangine 2009 NCAA vyrų krepšinio turnyro daina ir kartu su dainomis „21 Guns“ bei „East Jesus Nowhere“ buvo panaudota video žaidime „Rock Band“.

Sekantis singlas „21 Guns“, išleistas birželio 14 d. ir panaudotas Holivudo filme „Transformeriai 2: nugalėtųjų kerštas“ (viso 4 vietose), tapo Nr.1 Izraelyje, Indijoje, taip pat „VH1 Top 20“, bendroje topų suvestinėje „MTV Euro Top 20“ bei „MTV Baltic Top 20“, o JAV pasiekė „platininio“ statusą (kaip vienas iš 3 Green Day singlų). Ši daina atliekama ir miuzikle „American Idiot“ kartu su to albumo dainomis. Green Day ją kartu su miuziklo trupe atliko ir per 2010 m. „Grammy“ apdovanojimus, kuriuose šis kūrinys buvo nominuotas apdovanojimų kategorijose Geriausias roko dueto/grupės atlikimas su vokalu bei Geriausia roko daina. „21 Guns“ vaizdo klipas per 2009 m. „MTV Video Music Awards“ laimėjo apdovanojimus Geriausio roko vaizdo klipo, Geriausios vaizdo klipo režisūros bei Geriausios vaizdo klipo kinematografijos kategorijose. Taip pat daina bus panaudota specialiai grupei skirtame video žaidime „Green Day: Rock Band“. „21 Guns“ koverį įrašė ir R&B atlikėjas Iyaz.

Taip pat buvo išleisti singlai „East Jesus Nowhere“, „21st Century Breakdown“ ir „Last Of The American Girls“.

Kiti faktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugelis muzikos kritikų žurnalų recenzijose albumą įvertino labai palankiai, kai kurie jų įvardindami jį „šedevru - dar brandesniu bei ambicingesniu nei konceptualusis „American Idiot“: pastarasis prieš šį atrodo tik kaip apšilimas“.

Albumas buvo išleistas su „Parental Advisory“ lipduku, įspėjančiu apie pernelyg aštrius dainų tekstus, todėl stambiausias JAV prekybinis tinklas „Wal-Mart“ nesutiko prekiauti albumu ir paprašė grupės išleisti cenzūruotą jo versiją. Tačiau grupės nariai atsisakė tai padaryti, motyvuodami tuo, kad dėl cenzūros kaltės yra prarandamas organiškumas. Nepaisant šio nemenko stabdžio, albumui pakako vos 2 dienų, kad pakiltų į perkamiausių JAV albumų „Billboard 200“ topo 1-ąją vietą, aplenkus Eminemo albumą „Relapse“, kuris buvo išleistas tą pačią dieną.[1]

Topų pozicijų atžvilgiu šis albumas tapo pačiu sėkmingiausiu Green Day karjeroje, debiuto savaitę pakilęs į 1-ą vietą 24-iose pasaulio šalyse, įskaitant Vokietiją, Prancūziją, Italiją, Japoniją, Austriją, Kanadą, Meksiką, Čekiją, Daniją, Naująją Zelandiją, Norvegiją, Švediją ar Šveicariją bei įtakingiausias muzikos industrijos šalis - JAV bei Did. Britaniją[2], taip pat bendrą topų suvestinę „European Top 100 Albums“.

2010 m. sausio 31 d. per „Grammy“ apdovanojimus, kuriuose Green Day atliko dainą „21 Guns“ kartu su pagal jų albumą kurto miuziklo „American Idiot“ solistų trupe, iš 3 nominacijų grupė už „21st Century Breakdown“ laimėjo „Grammy“ kategorijoje „Geriausias roko albumas“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]