2010 m. pasaulio šachmatų čempionatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Višvanatanas Anandas
Višvanatanas Anandas
Indija Višvanatanas Anandas, Indija Bulgarija Veselinas Topalovas, Bulgarija
Čempionas Pretendentas
2008 m. pasaulio šachmatų čempionato nugalėtojas. 2009 m. kandidatų mačo nugalėtojas.
Mačo pradžioje Mačo pradžioje
40 metų 35 metai
FIDE reitingas[1] – 2787 FIDE reitingas[2] – 2805
Pagal reitingą pasaulyje – 4 Pagal reitingą pasaulyje – 2

2010 m. pasaulio šachmatų čempionatas – mačas tarp Višvanatano Anando ir Veselino Topalovo. Jis vyko 2010 m. balandžio 21gegužės 11 d. Sofijoje. Sąlygos: nugalėtoju tampa tas, kas laimi daugumą iš 12-kos partijų. Pasibaigus mačui lygiosiomis 6 : 6, nugalėtojo išaiškinimui žaidžiami greitųjų partijų mačai.

Nugalėjo V. Anandas 6½ : 5½ (+3,-2=7) ir išlaikė pasaulio čempiono titulą.[3]

Dalyviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasirodė, kad netekęs galimybės žaisti 2007 m. Meksikoje, V. Topalovas, gavo nemažiau – galimybę – vienu ypu prasiveržti į pasaulio čempionato mačą. Tai tapo aišku, kai juristai išnagrinėjo 2006 m. mačo dokumentus.

FIDE suteikė Veselinui teisę žaisti mačą su pasaulio šachmatų taurės nugalėtoju (G. Kamskiu), o šio mačo nugalėtojui – su V. Anandu. Faktiškai pastaroji dvikova turėjo būti trečiu „ karūnų apsijungimo“ maču, po kurių visos pretendentų ambicijos būtų buvusios patenkintos.

Kandidatų mačas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sofija, 2009 m. vasario 18 d., Gata Kamskis ir Veselinas Topalovas 2-osios partijos metu.

Aštuonių partijų mačas tarp V. Topalovo ir G. Kamskio vyko 2009 m. vasario 17 – 26 d. Sofijoje.[4] Jis, nelauktai, tapo nelengvu išbandymu Veselinui. Mačo pradžioje varžovai apsikeitė pergalėmis, o po to 5-ąją partiją laimėjo bulgaras. Šioje partijoje G. Kamskis panaudojęs prancūziškąją gynybą ir gavęs solidžią padėtį, pasinaudojo V. Topalovo pasiūlyta galimybe laimėti pėstininką.

Po to, jis laimėjo dar ir antrą pėstininką ir nors V. Topalovas turėjo šiokia tokią kompensaciją, jo pozicija atrodė gerai. Pradžioje G. Kamskis rasdavo geriausius ėjimus, bet vėliau nuėjo klaidingu keliu ir pralaimėjo bokštą, o po to ir partiją.[5]


Žaidėjas 01 02 03 04 05 06 07 Taškai
Veselinas Topalovas ½ 1 ½ 0 1 ½ 1 4½ (+3,-1=3)
Gata Kamskis ½ 0 ½ 1 0 ½ 0 2½ (+1,-3,=3)

Mačo likimas sprendėsi 7-ojoje, kurioje G. Kamskis juodaisiais žaidė prancūziškąją gynybą susidarė sudėtinga padėtis, kurioje juodieji, įgiję du praeinančius pėstininkus valdovės flange, turėjo perspektyvią padėtį. Tačiau amerikietis, turėdamas mažai laiko, padarė klaidų, kuriomis pasinaudojęs V. Topalovas laimėjo partiją ir mačą – 4½ : 2½. Jis iškovojo teisę žaisti mačą su V. Anandu.[6]

Čempionas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir buvo „žadėjęs“ V. Anandas ne per daug lepino pasirodymais savo gerbėjus. Leiskite čempionui pailsėti!

Pirmą kartą po to, kai apsigynė titulą, prie lentos sėdo tik 2009 m. Linareso turnyre, kur pasiekė tik 50% galimų taškų (7 iš14). Višvanatanas pralaimėjo mini mačus M. Karlsenui ir L. Aronianui ir nuo nugalėtojų A. Griščiuko ir V. Ivančiuko atsiliko tašku. Višvanatas buvo netoli pergalės Monake, bet ir ten, surinkęs pustaškiu daugiau jį aplenkė L. Aronianas. M. Talio atminimo turnyre Maskvoje nuo nugalėtojo V. Kramniko čempionas atsiliko tašku. O pasaulio žaibo čempionate nuo nugalėtojo M. Karlseno jį skyrė net 3½ taško.

Visa tai V. Anandui, įpratusiam prie kitokių rezultatų, buvo nelengvas psichologinis išbandymas. Liūdino ir tai, kad Višvanatanas, nesėkmingai sužaidęs Maince ir Ciuriche, atrodė nekaip ir savo „srityje“ – greituosiuose šachmatuose.

2010 m. V. Anandas neblogai žaidė Veik an Zee, bet pasirodė, kad dviejų pergalių ir nei vieno pralaimėjimo, dar nepakanka, kad užliptum ant pjedestalo – M. Karlsenas su A. Širovu laimėjo po penkias! Įdomu, kad mačuose su V. Kramniku ir V. Topalovu indas turėjo beveik vienodą reitingą – 2783 ir 2787.

Pretendentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. pretendentas žaidė nedaug: pasidalino 2-3 vietas turnyre Sofijoje (pirmas A. Širovas), atsilikęs 2½ taško nuo M. Karlseno, užėmė 2-ąją vietą Nankine. Na, o 2010 m., aplenkęs pustaškiu A. Griščiuką, pasidalino pirmąją vietą Linarese. Veselino reitingas buvo virš 2800.

Prieš mačą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kas manė, kaip ir prieš V. Anando – V. Kramniko susitikimą, kad mačas tarp varžovų yra šiek tiek pavėluotas, kad abiejų jų forma toli gražu ne pati aukščiausia jų karjeroje. Tai buvo ypač pastebima, palyginus su jaunųjų žaidėjų – M. Karlseno ir L. Aroniano reitingais ir rezultatais.

V. Anando šansai mače buvo vertinami truputi geriau. 10-o dešimtmečio viduryje Višvanatanas su Veselinu žaidė labai sunkiai – varžovas prieš jį laimėjo keletą partijų iš eilės, bet po to, indui pavyko susitvarkyti su „V. Topalovo problema“ ir prieš mačą pagal rezultatyvias partijas bulgaras tepirmavo minimaliai – 11 : 10.

V. Anandui padėjo G. Kasparovas ir V. Kramnikas. Višvanatano žodžiais, jis aktyviai konsultavosi su Gariu dėl kovos mačuose principų, taip pat siusdavo tikrinti kai kuriuos debiutinius variantus. O Vladimiras, pastebėjęs, kad Višvanatanas žaidžia jo debiutusžaistus Elistoje“, pats pasisiūlė pasidalinti savo analizais.

Mačas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mačo sąlygos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mačo prizinis fondas 1,5 milijono eurų. Abu varžovai turėjo lygias sąlygas. Mačo nugalėtojas iš 12 partijų turėjo surinkti daugumą taškų.

Jei mačas baigtųsi lygiosiomis, po burtų traukimo, žaidžiamas 4 partijų greitųjų šachmatų mačas (25 min +10 sek po kiekvieno ėjimo) Jei ir vėl lygu – traukiami burtai ir žaidžiamas mačas iš dviejų žaibo partijų (5 min +10 sek po kiekvieno ėjimo), jei ir vėl lygu – traukiami burtai ir žaidėjas gali rinktis figūrų spalvą ir žaidžiamas „Armagedonas“, kur balti gauna 6 min laiko, o juodieji 5 min., bet baltieji privalo laimėti partiją, lygiųjų atveju, nugalėtoju skelbiamas juodosiomis figūromis žaidęs žaidėjas.[7]

Mačo eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

V. Anando dvikova su V. Topalovu priminė A. Karpovo mačus su G. Kasparovu, ar M. Botviniko su V. Smyslovu, kai varžovai vos ne kiekvienoje partijoje įsiveldavo į teorinius ginčus ir atkakliai gindavo savo poziciją. Abu „nešokinėjo“ iš vieno debiuto į kitą.

Tik pirmoje partijoje V. Anandas, pasirinkęs pavojingą Griunfeldo gynybos variantą, pateko į jam neįprastą padėtį ir V. Topalovas puikia ataka privertė jį pasiduoti jau 30-ame ėjime. Tačiau čempiono revanšo neteko ilgai laukti: 2-oje partijoje, sudėtingoje baigmėje jis pilnai apžaidė varžovą – viską lėmė sudvejinti pėstininkai „a“ vertikalėje. Rezultatas tapo lygus – 1 : 1.

Trečiojoje partijoje V. Topalovui baltaisiais nepavyko išlaikyti iniciatyvos, užtat, V. Anandas sukūrė tikrą šedevrą: pradžioje galingas smūgis centre, o po to, ataka prieš karalių, kurio visi gynėjai buvo likę kitame lentos gale. Čempionas išsiveržė į priekį – 2½ : 1½.

Sekančiose trijose partijos, nežiūrint to, kad dvi partijas Višvanatanas žaidė baltosiomis figūromis, persvarą turėjo Veselinas. Pretendentui beveik pavyko išspręsti kataloniškojo debiuto iššūkius! Ypač efektingai vyko 7-oji partija, kur pradžioje paaukojęs kokybę, po to dar figūrą, įgijo galingą pėstininkų grandinę centre… Tačiau čempionas įrodė, kad gauti su juo persvarą neužtenka… Mačo santykis nepakito.

Žaidėjas 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Taškai
Višvanatanas Anandas 0 1 ½ 1 ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ 1 6½ (+3,-2=7)
Veselinas Topalovas 1 0 ½ 0 ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ 0 5½ (+2,-3,=7)

O štai 8-oji partija galėjo pakeisti mačo eigą. V. Anandas pirmą kartą juodaisiais gavęs neblogą padėtį, pervertinęs savo galimybes, nutarė žaisti dėl pergalės ir praleido smūgį. V. Topalovas įgijo didelį pranašumą. Žaisdamas tiksliai čempionas gesino varžovo iniciatyvą, bet kai buvo belikęs žingsnis iki lygiųjų, grubiai suklydo „užpatavęs“ savo figūras ir pretendentas išlygino mačo rezultatą – 4 : 4.

Bet 9-oje sugebėjo surengti tikras kautynes! Jis atidavė valdovę už du bokštus ir su kiekvienu ėjimu vertė V. Topalovą spręsti uždavinius. Šis nesusidorojęs o su jais, buvo ties pralaimėjimo riba, bet dabar klysti pradėjo čempionas. Klaidų virtinė tęsėsi iki pat pabaigos ir baigėsi amžinu šachų baltųjų karaliui. Po šių lygiųjų pasklido kalbos, kad čempionas pavargo, kad jam aiškiai trūksta jėgų žaisti pilna jėga. Pretendentas atrodė šviežesnis ir energingesnis.

Ir tai vos nepasitvirtino 10-oje partijoje, kurioje Veselinas išvisų jėgų spaudė varžovą. Bet baigmė, nežiūrint tų galimybių, kurias suteikė Višvanatanas, pasirodė esąs lyginis. Vienuoliktoji partija buvo palyginti rami – lygiosios, nors baigmėje V. Topalovas galėjo V. Anandui iškelti rimtų sunkumų, bet apsiskaičiavo ir jų neišnaudojo.

Liko 12-a partija. Prieš ją, Veselinas, nusprendęs, kad nežaidžia greituosius šachmatus taip gerai, kaip Veselinas, kad geriau baigti mačą per „pagrindinį laiką“. Bet bulgaras aiškiai buvo „perdegęs“ – žaidė labai pasyviai ir pilnai atidavė iniciatyvą indui. O po to, dar pateko į ataką, kurioje V. Anandas dviem pėstininkų smūgiais išsprendė partiją savo naudai.

Mačas baigėsi 6½ : 5½ V. Anando naudai ir jis išlaikė pasaulio čempiono titulą.

Po mačo[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tokia netikėta mačo pabaiga pagadino mačo foną. Sofija tikėjosi sveikinti savo čempioną, bet čempiono vainikas vėl atiteko V. Anandui.

Dalindamasis savo įspūdžiais apie mačą, V. Anandas sakė:

„Kova buvo labai įtempta, taip pat ir dėl to, kad mes visas partijas žaidėme iki „nuogų“ karalių… Tokiais atvejais neišvengiamai išauga klaidų skaičius… bet aš galvoju, kad žaidimo lygis mače buvo pakankamai aukštas. V. Topalovas, dėl geresnio pasiruošimo, turėjo kai kurią persvarą, bet man pavyko būti šiek tiek šviežesniam prie lentos!“[8]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „2010 m. kovo mėn žaidėjų reitingai“. Nuoroda tikrinta 2016 m. vasario 14 d..
  2. „2010 m. kovo mėn žaidėjų reitingai“. Nuoroda tikrinta 2016 m. vasario 14 d..
  3. „Anandas vėl pasaulio čempionas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2016 m. balandžio 20 d..
  4. „Topalovo Kamskio mačas“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 4 d..
  5. „Topalovas laimi kandidatų mačą“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2016 m. balandžio 20 d..
  6. „Kamskis Topalovas“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2017-06-12. Nuoroda tikrinta 2020 m. liepos 4 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)
  7. „2010 m. Pasaulio šachmatų čempionato mačo nuostatai“ (anglų). Suarchyvuotas originalas 2021-01-16. Nuoroda tikrinta 2016 m. balandžio 20 d..
  8. „Pasaulio šachmatų čempionato mačas: Anandas - Topalovas“ (anglų). Suarchyvuota iš originalo 2012-05-01. Nuoroda tikrinta 2020 m. birželio 29 d..{{cite web}}: CS1 priežiūra: netinkamas URL (link)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]