„Weird Al“ Yankovic

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Weird Al“ Yankovic

„Weird Al“ Yankovic atlieka dainą „The Saga Begins“
Biografija
Pilnas vardasAlfred Matthew Yankovic
Gimė1959 m. spalio 23 d. (64 metai)
Daunis, JAV
ŽanraiParodijos, humoristinė muzika
Kūrinių kalbosAnglų
VeiklaDainininkas, dainų autorius, parodistas, humoristas, prodiuseris, aktorius, rašytojas.
InstrumentaiAkordeonas
Aktyvumo metai1979–dabar
Įrašų kompanijaCapitol, Placebo , TK, Scotti Brothers, Volcano
Svetainėwww.weirdal.com

„Weird Al“ Yankovic – dainininkas, humoristas ir muzikantasJAV, geriausiai žinomas dėl jo kuriamų populiarių dainų parodijų ir originalių humoristinių dainų. Žinomiausios parodijos – „Eat it“ (Michael Jackson – „Beat it), „Smells Like Nirvana“ („Nirvana“ – „Smells Like Teen Spirit“), „Amish Paradise“ (Coolio – „Gangsta’s Paradise“), „White and Nerdy“ (Chamillionaire – „Ridin'“) ir kt.

Be šios veiklos, Al Yankovic yra sukūręs ir atlikęs pagrindinį vaidmenį filmeUHF“, atlikęs smulkius vaidmenis kituose filmuose, režisavęs kitų atlikėjų vaizdo klipus (Ben Folds („Rockin' the Suburbs“), Hanson, The Black Crowes („Only a Fool“), Jeff Foxworthy („Redneck Stomp“ ir „Party All Night“), Blues Explosion („Wail“), ir The Presidents of the United States of America („Mixed Up S.O.B“)). Jis taip pat yra parašęs dvi knygas vaikams – „When I Grow Up“ ir „My New Teacher and Me!“.

„Weird Al“ Yankovic visada atsiklausia atlikėjų, ar jie neprieštarauja, kad jų dainos būtų parodijuojamos, nors teisiškai tai nebūtina.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Al Yankovic gimė 1959 m. spalio 23 d. Daunyje, Kalifornijoje, o užaugo netoli Linvudo. Jis – vienturtis Nick Louis Yankovic ir Mary Elizabeth Yankovic sūnus.

Al Yankovic ėmė mokytis groti akordeonu būdamas šešerių. Jis baigė mokyklą būdamas 16 metų, ir buvo geriausias savo laidos moksleivis. Jis baigė architektūros studijas, tačiau jų metu suprato, jog nori siekti ne architekto, bet humoristo ir muzikanto karjeros. Al Yankovic vedė laidą universiteto radijuje, kur pirmąkart pasivadino pravarde „Weird Al“ (liet. „Keistasis Elas“).

Pradžią parodisto karjerai davė „Dr. Demento“ radijo laida, į kurią klausytojai galėjo siųsti savo kūrinius. Pirmąsias savo dainas „Weird Al“ Yankovic į šią laidą siuntė dar būdamas paaugliu, bet pirmosios sėkmės sulaukė su „The Knack“ dainos „My Sharona“ parodija „My Bologna“, greitai tapusia laidos hitu ir vėliau išleista kaip singlas.

Grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Weird Al“ Yankovic susipažino su savo būgnininku Jon „Bermuda“ Schwartz 1980 m. „Dr. Demento“ radijo laidoje, kurioje jie abu dalyvavo kaip svečiai. 1981 metais prie jų prisijungė Steve Jay (bosinė gitara) ir Jim West (gitara). 1991 m. grupę papildė klavišininkas Rubén Valtierra. Nuo to laiko grupės sudėtis nesikeitė.

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. Al Yankovic vedė Suzanne Krajewski, 2003 m. jiems gimė dukra Nina[1].

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Weird Al“ Yankovic yra išleidęs 14 albumų:

Paskutinysis albumas – „Mandatory Fun“ – debiutavo kaip labiausiai perkamas savaitės albumas. Tai pirmas kartas nuo 1963 m. kai humoristinės muzikos albumas tapo perkamiausiu[2]. Šis albumas užbaigė 14 albumų sutartį su įrašų kompanija, ir gali būti, jog tai paskutinis tradicinio formato „Weird Al“ Yankovic albumas. Dabar atlikėjas planuoja pereiti prie skaitmeninio singlų platinimo, nes tai leistų greičiau reaguoti į pop-kultūros tendencijas ir pateikti savo parodijas tuo metu, kai parodijuojami kūriniai yra savo populiarumo viršūnėje[3].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]